Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

India vyšle koncom roka 2013 sondu k Marsu

Mars Foto: TASR/AP

Sondu vynesie do vesmíru nosná raketa domácej výroby, ktorá už bola použitá pri prvej indickej sonde Čandraján-1 vyslanej k Mesiacu v októbri 2008

Naí Dillí 16. augusta (TASR) - India vyšle koncom budúceho roka bezposádkovú kozmickú sondu k Marsu. Tento zámer v stredu oficiálne oznámil indický premiér Manmóhan Singh v prejave pri príležitosti Dňa nezávislosti.

"Pre nás to bude obrovský krok v oblasti vedy a techniky," povedal Singh.

Sonda by mala podľa plánov Indickej vesmírnej agentúry (ISRO) odštartovať v novembri 2013, keď bude Mars najbližšie k Zemi. Takéto štartovacie okno nastáva vždy po 26 mesiacoch, ďalšie prídu v rokoch 2016 a 2018.

Po približne 300 dňoch by sonda v septembri 2014 mala dosiahnuť obežnú dráhu okolo Marsu. Indiu by malo vyslanie sondy, ktorá bude okrem iného skúmať atmosféru a povrch Marsu, stáť v prepočte len 66 miliónov eur.

Sondu vynesie do vesmíru nosná raketa domácej výroby, ktorá už bola použitá pri prvej indickej sonde Čandraján-1 vyslanej k Mesiacu v októbri 2008. Jej misia sa skončila v roku 2009 o niekoľko mesiacov skôr ako bolo plánované, pretože sa s ňou prerušilo spojenie.

Indický vesmírny program sa začal vypustením prvého satelitu Zeme v roku 1975. Druhá najľudnatejšia krajina sveta má v tejto oblasti ambiciózne plány a okrem lunárnej a marťanskej sondy plánuje v roku 2016 vypustiť svoju prvú kozmickú loď s posádkou.

Ak by bola India v prípade Marsu úspešná, bola by prvá spomedzi ázijských krajín. V roku 1998 nevyšiel pokus Japonska a tento rok v januári sa k Červenej planéte nedostala čínska sonda Jing-chuo-1, ktorá bola súčasťou ruskej misie Phobos-Grunt.