Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

TOTO SLOVO BUDE TRESTNÉ: India zakáže moslimským mužom okamžitý rozvod

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Muži v Indii praktizovali rozvod aj prostredníctvom listu, telefónu, elektronickej pošty alebo odoslaním správy na sociálnych sieťach.

Naí Dillí 19. septembra (TASR) - Indická vláda vydala v stredu nariadenie, ktoré má uviesť do platnosti zákon zakazujúci moslimským mužom okamžitý rozvod - po trojnásobnom zopakovaní slova talák. Píše o tom agentúra AP.

Najvyšší súd Indie v auguste 2017 rozhodol, že islamský okamžitý rozvod porušuje ústavné práva moslimských žien. Mužom podľa neho stačí na ukončenie manželstva trikrát vysloviť slovo talák (rozvod). Vláde sa nepodarilo získať podporu parlamentu pre súdne rozhodnutie a preto chce jeho platnosť presadiť pomocou nariadenia.

Parlament má na schválenie zákona čas šesť mesiacov. Nariadene však už teraz umožňuje potrestať vinníkov, ktorým za okamžitý rozvod hrozia až tri roky odňatia slobody.

Muži v Indii praktizovali rozvod aj prostredníctvom listu, telefónu, elektronickej pošty alebo odoslaním správy na sociálnych sieťach, informuje stanica BBC. Talák sa nespomína ani v Koráne, ani v islamskom práve šaría.