Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Oblasť pri pobreží ostrova Jáva zasiahlo zemetrasenie

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Zemetrasenie udrelo pri severnom pobreží ostrova Bawean v Jávskom mori približne o 15.52 h miestneho času (9.52 SEČ) v hĺbke okolo osem kilometrov.

Jakarta 22. marca (TASR) - Zemetrasenie so silou 6,4 stupňa zasiahlo v piatok oblasť pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva, oznámila geologická služba USA (USGS). Otrasy bolo cítiť aj v hlavnom meste Jakarta, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Zemetrasenie udrelo pri severnom pobreží ostrova Bawean v Jávskom mori približne o 15.52 h miestneho času (9.52 SEČ) v hĺbke okolo osem kilometrov. Škody a zranenia bezprostredne nehlásili a úrady nevydali ani varovanie pred vlnami cunami.

Indonézia je súostrovie s približne 270 miliónmi obyvateľov v v juhovýchodnej Ázii a Oceánii. Zemetrasenia a sopečná aktivita sú tu pomerne časté, pretože sa nachádza v tzv. Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú viaceré tektonické platne.

Najničivejšie zemetrasenie v novodobých dejinách Indonézie udrelo 26. decembra 2004, keď otrasy s magnitúdou 9,5 vyvolali obrovskú vlnu cunami. Tá zabila približne 226.000 ľudí na pobrežiach Indického oceánu, vrátane vyše 126.00 osôb v samotnej Indonézii.