Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Taliani v školských jedálňach našli i potkanie výkaly či hmyz

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Caban

V rámci celoštátnej kampane inšpekcia preskúmala celkove 226 školských jedální.

Rím 15. decembra (TASR) - Taliansko je síce možno krajinou dobrého jedla, ale niektorí školopovinní žiaci tam napriek tomu dostávajú na obed surové "kulinárske špeciality", vyhlásila v piatok talianska ministerka zdravotníctva Giulia Grillová v reakcii na výsledky inšpekcie v školských jedálňach. Píše o tom agentúra DPA.

V rámci celoštátnej kampane inšpekcia preskúmala celkove 226 školských jedální. Podľa výsledkov sa u viac ako tretiny z nich podľa talianskeho ministerstva našli nezrovnalosti so zdravotnými a bezpečnostnými smernicami.

Grillová dodala, že v jednom extrémnom prípade sa v jedálni, ktorá servíruje jedlo dvom základným a jednej strednej škole v Ríme, "v značnom množstve vyskytovali exkrementy chrobákov a potkanov".

Medzi ďalšími priestupkami, ktoré inšpektori pri kontrole objavili v jedálňach, boli napríklad hmyz v sendvičoch, jedlá po dátume spotreby, nesprávne uskladnené potraviny alebo menej kvalitné potraviny a suroviny prezentované ako vysokokvalitné.

V reakcii na tieto zistenia polícia zatvorila sedem jedální, uložila pokuty v celkovej výške 576 000 eur a vzniesla obvinenie voči 14 osobám, dodalo ministerstvo.