Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Prvá vojačka, ktorá dezertovala pred vojnou v Iraku, ide pred súd

Kimberly Riverová slúžila na vojenskej základni Fort Carson v bojovom tíme 4. pechotnej brigády v štáte Colorado.

Colorado Springs 29. apríla (TASR) - Prvá vojačka, ktorá dezertovala z americkej armády, aby sa vyhla odveleniu do Iraku, sa dnes postaví pred vojenský súd. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na denník Colorado Springs Gazette.

Kimberly Riverová s hodnosťou slobodníčky čelí obvineniam z dezercie, pričom jej v prípade preukázania viny hrozí až päťročný trest za mrežami a prepustenie z armády.

Riverová slúžila na vojenskej základni Fort Carson v bojovom tíme 4. pechotnej brigády v štáte Colorado. V roku 2006 sa zúčastnila vojenskej misie v konfliktom postihnutom Iraku. Počas dvojtýždňovej dovolenky, ktorú v roku 2007 trávila vo vlasti, prekročila americko-kanadské hranice s cieľom vyhnúť sa ďalšiemu odveleniu do Iraku.

Podľa vlastných slov sa z misie vrátila zbavená ilúzií. Riverová v Kanade podala žiadosť o trvalý pobyt, avšak imigračné úrady matke štyroch detí nariadili, aby krajinu opustila, inak jej bude hroziť vyhostenie. Ženu zatkli minulý rok na kanadsko-amerických hraniciach.