Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Iračania hlasujú v prvých voľbách po stiahnutí amerických vojsk

Iracká žena po odvolení v provinčných voľbách. Foto: TASR/AP

Hlasovanie prebieha v období vyostreného napätia medzi väčšinovými šiitmi a sunnitskou menšinou.

Bagdad 20. apríla (TASR) - Za prísnych bezpečnostných opatrení sa dnes v Iraku konajú provinčné voľby, ktoré sú vôbec prvým hlasovaním v krajine od stiahnutia amerických vojsk v decembri 2011.

Pozorovatelia považujú voľby za dôležitý test politickej stability Iraku i schopnosti miestnych bezpečnostných složiek zaistiť hlasovanie vo vlastnej réžii.

K volebným urnám môže od 06.00 do 16.00 SELČ pristúpiť približne 13,8 milióna voličov. Aby sa zabránilo pokusom o opakované hlasovanie, každý občan si po odvolení musí namočiť ukazovák do atramentu.

Príslušníci irackej polície a armády volili už minulý týždeň a dnes vytvorili ochranné kordóny okolo vyše 5300 volebných stredísk.

Úrady počas volieb zakázali vo veľkých mestách pohyb vozidiel bez špeciálneho povolenia i cestovanie medzi jednotlivými provinciami. V prvých hodinách zaznamenali vysokú, vyše 70-percentnú účasť voličov.

O 378 mandátov v provinčných zastupiteľstvách sa v 12 z 18 guvernorátoch Iraku uchádza viac ako 8000 kandidátov z asi 50 volebných blokov. Hlasovanie sa nekoná v troch oblastiach autonómneho Kurdistanu, v dvoch nepokojných prevažne sunnitských provinciách Anbar a Ninive ani v etnicky rozdelenom Kirkúku.

Hlasovanie prebieha v období vyostreného napätia medzi väčšinovými šiitmi a sunnitskou menšinou. Od začiatku roka tiež svoje útoky zintenzívnila svoje útoku iracká odnož al-Káidy a ďalšie militantné skupiny.

Počas predvolebnej kampane prišlo o život najmenej 14 prevažne sunnitských kandidátov a niektoré školy, v ktorých sa pripravovali volebné miestnosti, sa stali terčom bombových útokov. Pri štvrtkovom samovražednom útoku v bagdadskej kaviarni zahynulo 32 a zranenia utrpelo ďalších 65 ľudí.