Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán hlasuje o prezidentovi, sever krajiny postihlo zemetrasenie

Na ilustračnej snímke podporovateľka prezidentského kandidáta Ebrahima Raisihov v obchode so zeleninou a ovocím v Teheráne. Foto: TASR/AP

Ešte nie je jasné, či zemetrasenie, ktoré postihlo oblasť neďaleko hranice s Turkménskom, nejako ovplyvnilo hlasovanie vo voľbách. Zatiaľ nie sú hlásené zranenia ani škody.

Teherán 19. mája (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou 4,1 zasiahlo horskú oblasť na severe Iránu práve dnes, keď sa v krajine konajú prezidentské voľby.

Ešte nie je jasné, či zemetrasenie, ktoré postihlo oblasť neďaleko hranice s Turkménskom, nejako ovplyvnilo hlasovanie vo voľbách. Zatiaľ nie sú hlásené zranenia ani škody.

Iránske seizmologické centrum informovalo, že zemetrasenie malo magnitúdu 4,1 a vyskytlo sa v hĺbke 12 kilometrov. Centrum dodalo, že otrasy postihli mesto Bodžnord v iránskej provincii Severný Chorásán.

V sobotu 13. mája usmrtilo zemetrasenie s magnitúdou 5,7 v tej istej oblasti troch ľudí a spôsobilo zranenia približne 200 ďalším osobám.

Irán často zažíva zemetrasenia. V roku 2003 zahynulo pri zemetrasení s magnitúdou 6,6 okolo 26.000 ľudí a otrasy zrovnali so zemou historické juhovýchodné mesto Bam.

Volebné miestnosti sa preto dnes budú zatvárať o niekoľko hodín neskôr


Iránske ministerstvo vnútra predĺžilo hlasovanie v dnešných prezidentských voľbách, pretože voliči v hlavnom meste Teherán prichádzajú do volebných miestností v obrovských počtoch a vytvárajú sa tam dlhé rady.

Aj voliči v provinciách prichádzajú v davoch odovzdať hlas, hlásili iránske médiá. Volebné miestnosti sa preto dnes budú zatvárať o niekoľko hodín neskôr - namiesto 18.00 h miestneho času (15.30 h SELČ) to bude o 23.00 h miestneho času alebo dokonca o polnoci (20.30 h alebo 21.30 h SELČ)

Výsledok prezidentských volieb zrejme predurčí, či krajina bude ďalej pokračovať v politike otvárania sa Západu.