Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Irán nepozvali na varšavskú konferenciu o Blízkom východe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stretnutie by mohlo vyriešiť patovú situáciu ohľadom jadrovej dohody z roku 2015, ktorú podpísal Irán so svetovými mocnosťami.

Varšava 22. januára (TASR) - Irán nedostal pozvánku na medzinárodnú konferenciu o Blízkom východe, ktorá sa bude konať vo februári v poľskom hlavnom meste Varšava, zatiaľ čo Rusko účasť odmietlo. Informovala o tom v pondelok rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL) s odvolaním sa na poľského ministra zahraničných vecí Jaceka Czaputowicza.

Podľa ministra by prítomnosť Iránu na konferencii brzdila rozhovory, pretože jazyk, ktorý Teherán používa, je "ťažko akceptovať". Konferencia, pripravovaná pod záštitou Poľska a Spojených štátov, sa uskutoční 13.-14. februára.

Stretnutie by mohlo vyriešiť patovú situáciu ohľadom jadrovej dohody z roku 2015, ktorú podpísal Irán so svetovými mocnosťami. Dohoda je zameraná na obmedzenie iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie sankcií.

Americký prezident Donald Trump vlani v máji vyhlásil, že Spojené štáty odstupujú od tejto dohody a jeho administratíva neskôr uvalila na Irán tvrdé ekonomické sankcie.

Teherán proti avizovanej konferencii protestoval, označil ju za "nepriateľskú" akciu a pohrozil Poľsku nešpecifikovaným "odvetným opatrením".

Iránske médiá informovali, že námestník šéfa poľskej diplomacie Maciej Lan pricestoval do Teheránu so zámerom rokovať o konferencii so svojím iránskym náprotivkom Abbásom Arakčím.

"Poľská vláda by si mala uvedomiť skutočné zámery americkej vlády s touto konferenciou a byť pripravená na dôsledky," varoval Arakčí, ktorý dodal, že Irán nedovolí žiadnej krajine mimo daného regiónu vytvoriť koalíciu proti jeho záujmom.