Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Irán má odstúpiť od ďalších záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

USA odstúpili od jadrovej dohody jednostranne ešte v máji 2018. Washington následne obnovil sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy.

Teherán 25. júna (TASR) - Teherán by mal 7. júla odstúpiť od ďalších záväzkov, ktoré mu vyplývajú zo Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) - tzv. jadrovej dohody, ktorú s Iránom ešte v roku 2015 podpísali svetové veľmoci. S odvolaním sa na informácie iránskej agentúry FNA o tom v utorok informovala agentúra AFP.

JCPOA zaväzuje Teherán výrazne obmedziť jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

USA odstúpili od jadrovej dohody jednostranne ešte v máji 2018. Washington následne obnovil sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 potom sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy.

Iránska vláda ešte začiatkom mája vyhlásila, že sa ďalej necíti viazaná dohodnutými ohraničeniami, pokiaľ ide o zásoby obohateného uránu a ťažkej vody.

Teherán následne pohrozil, že od 7. júla začne s obohacovaním uránu nad úroveň 3,67 percenta - hodnotu stanovenú dohodou o jadrovom programe - v prípade, že s USA nedosiahne novú dohodu, ktorá by priniesla úľavu od amerických sankcií.

Vedci tvrdia, že ak sa krajine podarí obohatiť urán na približne 20 percent, čas potrebný na dosiahnutie 90-percentného obohatenia sa skráti na polovicu. Urán na použitie v jadrových zbraniach pritom musí byť obohatený práve zhruba na 90 percent.