Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Irán pohrozil žalobou na Google v spore o neoznačenie Perzského zálivu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Neuvádzanie názvu Perzského zálivu na mapách Google možno podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí považovať za zahrávanie sa s citmi iránskeho ľudu.

Teherán 17. mája (TASR) - Irán pohrozil žalobou na spoločnosť Google za to, že sa na jej mapách nezobrazuje pomenovanie Perzský záliv. Podľa iránskej vlády sa o to pričinili nepriatelia islamskej republiky, uviedla televízia CNN.

"Zahrávanie sa s modernými technológiami v politických záležitostiach je jedným z nových opatrení, ktoré proti Iránu využívajú jeho nepriatelia. V tejto veci sa s Google zaobchádza ako s hračkou," vyhlásil dnes v štátnej televízii Press TV hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Ramín Mehmanparast.

Neuvádzanie názvu Perzského zálivu na mapách Google možno podľa hovorcu považovať za zahrávanie sa s citmi iránskeho ľudu.

Britský denník Guardian priniesol vyjadrenie hovorcu Google, ktorý zdôraznil, že názov Perzský záliv nebol z máp zámerne odstránený. Podľa jeho slov sa toto pomenovanie na mapách neukazovalo od spustenia projektu, podobne ako ani mnohé ďalšie zemepisné názvy.

Po zadaní spojenia Perzský záliv do vyhľadávača v aplikácii Google Maps sa lokalita zobrazí bez označenia, ktoré však nechýba napríklad v prípade neďalekého Ománskeho zálivu či Adenského zálivu.

Neoznačenie Perzského zálivu rozhorčilo mnohých Iráncov doma aj v zahraničí. Na sociálnej sieti Facebook vzniklo už najmenej deväť stránok venovaných tejto problematike. "Hej Google, vráť na mapu Perzský záliv", "Bojkotujte Google kvôli odstráneniu Perzského zálivu z máp", znejú niektoré z anglických názvov stránok.