Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán predstavil novú ponorku triedy Fátih domácej výroby

Iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: TASR/AP

Ponorka má hmotnosť 600 ton a podľa miestnych médií disponuje najmodernejšou výzbrojou vrátane torpéd, námorných mín a striel typu zem-zem s doletom približne 2000 kilometrov.

Teherán 17. februára (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu slávnostne uviedol do služby novú ponorku triedy Fátih domácej výroby, ktorá je vyzbrojená strelami s plochou dráhou letu. Stalo sa tak v čase stúpajúceho napätia medzi Iránom a jeho úhlavným nepriateľom USA, informovala tlačová agentúra Reuters.

Ponorka má hmotnosť 600 ton a podľa miestnych médií disponuje najmodernejšou výzbrojou vrátane torpéd, námorných mín a striel typu zem-zem s doletom približne 2000 kilometrov, ktoré môžu byť odpálené z ponorenej pozície plavidla. Podľa tlačovej agentúry AP sú tieto strely schopné zasiahnuť Izrael i americké základne v regióne.

Irán vyvíja obranný arzenál od roku 1992. Vyrába ľahké i ťažké zbrane od mínometov a torpéd po tanky a ponorky.

Americký prezident Donald Trump vlani v máji odstúpil od jadrovej dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami z roku 2015 a opätovne uvalil na Teherán sankcie. Podľa neho je táto dohoda defektná, pretože neobmedzuje vývoj iránskych balistických striel a nepostihuje Irán za podporu zástupných vojen v Sýrii, Jemene a Iraku.

"Naša vojenská sila je výlučne obranného charakteru. Sankcie a nátlak nepriateľov iba podnecujú Irán, aby pokračoval v tomto postupe," vyhlásil Rúhání počas uvedenia ponorky v prístavnom meste Bandar Abbás.