Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Samovražedný útok na Revolučné gardy v Iráne spáchal Pakistanec

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem samotného vykonávateľa tohto činu je pakistanského pôvodu i jeden z jeho údajných komplicov.

Teherán 19. februára (TASR) - Samovražedný útočník, ktorý minulý týždeň zabil na juhovýchode Iránu 27 príslušníkov tamojších Revolučných gárd, pochádzal z Pakistanu. Podľa agentúry AFP to oznámil v utorok veliteľ pozemných jednotiek Revolučných gárd Mohammad Pákpúr, ktorého citovala gardistická tlačová služba Sepah.

"Samovražedný bombový útočník sa volal Háfiz Mohammad Alí a pochádzal z Pakistanu," povedal brigádny generál Pákpúr. Okrem samotného vykonávateľa tohto činu je pakistanského pôvodu i jeden z jeho údajných komplicov.

Vyšetrovanie prípadu podľa Pákpúra pokročilo, keď sa podarilo zistiť typ automobilu, ktorý bol naložený výbušninou a odpálený vedľa autobusu s príslušníkmi Revolučných gárd. Prvý posun nastal už "pred dvoma dňami", a to po identifikácii a zadržaní istej ženy. "Prostredníctvom tejto ženy sme sa dostali k ďalším," uviedol veliteľ.

Revolučné gardy v pondelok oznámili, že v súvislosti s minulotýždňovým útokom zadržali iránske orgány tri osoby, pričom našli aj zbrane, muníciu a 150 kilogramov výbušnín.

Útok na území juhovýchodnej iránskej provincie Sístán a Balúčistán, ktorá hraničí s Pakistanom, sa odohral 13. februára, podľa Pákpúra bol však pôvodne naplánovaný na 11. februára, teda v čase, keď Iránci oslavovali 40. výročie islamskej revolúcie.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila sunnitská separatistická skupina Džajš al-Adl (Armáda spravodlivosti). Orgány vo väčšinovo šiitskom Iráne považujú túto skupinu za blízkeho spojenca teroristickej organizácie Islamský štát.

Predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání obvinil v nedeľu Pakistan z podporovania skupiny Džajš al-Adl.