Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Irán si pre sporné ostrovy pri prielive predvolal ruského diplomata

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

K predvolaniu chargé d'affaires ruského veľvyslanectva došlo niekoľko dní po tom, ako kľúčový spojenec Iránu - Rusko podpísalo spoločné vyhlásenie s arabskými krajinami.

Teherán 24. decembra (TASR) - Irán si predvolal ruského vyslanca, aby mu tlmočil svoj protest proti nedávnemu vyhláseniu Moskvy a arabských krajín požadujúcich rokovania o troch ostrovoch ovládaných Teheránom, na ktoré si robia nárok Spojené arabské emiráty.

Ako v nedeľu informovala agentúra AFP, ide o tri strategicky významné ostrovy: Tonb-e Bozorg, Tonb-e Kutschak a Abú Músá, ktoré sa nachádzajú v Perzskom zálive v blízkosti Hormuzského prielivu. Cez túto oblasť sa prepravuje pätina svetovej produkcie ropy.

K predvolaniu chargé d'affaires ruského veľvyslanectva došlo niekoľko dní po tom, ako kľúčový spojenec Iránu - Rusko podpísalo spoločné vyhlásenie s arabskými krajinami, v ktorom vyjadrili podporu mierovým riešeniam a iniciatívam na vyriešenie sporu o ostrovy.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že si vzhľadom na neprítomnosť ruského veľvyslanca predvolalo ruského chargé d'affaires v Teheráne, aby mu odovzdalo "protestnú nótu" k obsahu spoločného vyhlásenia.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v piatok v telefonáte so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom označil ostrovy za "neoddeliteľnú súčasť iránskej územnej celistvosti". Upozornil, že pokiaľ ide o územnú celistvosť a suverenitu Iránu, Teherán nepristúpi na kompromis so žiadnou stranou.