Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident varoval USA pred odstúpením od jadrovej dohody

Iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: TASR/AP

Rúhání zdôraznil, že iránsky ľud a vláda budú tvrdo odporovať akýmkoľvek sprisahaniam zo strany tých, čo sedia v Bielom dome.

Teherán 24. apríla (TASR) - Spojené štáty budú čeliť "vážnym" dôsledkom v prípade, ak sa Washington rozhodne odstúpiť od kľúčovej jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými veľmocami z roku 2015. Podľa agentúry AP to v utorok povedal iránsky prezident Hasan Rúhání.

Jeho vyjadrenia prišli v čase, keď sa vo Washingtone stretávajú americký prezident Donald Trump a jeho francúzsky kolega Emmanuel Macron.

Rúhání rečnil pred davom svojich stúpencov v meste Tabríz. Jeho prejav odvysielala iránska štátna televízia.

Ako zdôraznil, iránsky ľud a vláda budú "tvrdo odporovať" akýmkoľvek sprisahaniam zo strany tých, čo sedia v Bielom dome. Rúhání neuviedol podrobnosti, povedal však, že Irán dodržal všetky svoje záväzky.

Historická jadrová dohoda z roku 2015 medzi Iránom a šiestimi veľmoci - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

Jadrová dohoda je však predmetom stupňujúceho sa tlaku zo strany Trumpa, ktorý v januári varoval, že USA od zmluvy odstúpia, ak sa nestanovia ďalšie obmedzenia pre iránsky jadrový a raketový program.