Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Iránsky šéf diplomacie podnikne cestu do Pekingu, Moskvy a Bruselu

Na archívnej snímke iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Foto: TASR/AP

Mohammad Džavád Zaríf bude rokovať o možnostiach záchrany dohody o iránskom jadrovom programe po tom, ako USA tento týždeň oznámili, že od nej odstupujú.

Brusel 11. mája (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf podnikne v najbližších dňoch cestu do Pekingu, Moskvy a Bruselu, aby rokoval o možnostiach záchrany dohody o iránskom jadrovom programe po tom, ako USA tento týždeň oznámili, že od nej odstupujú.

Zaríf by mal v sobotu odcestovať z Teheránu do Pekingu, odkiaľ sa presunie do Moskvy a následne aj do Bruselu, kde sa stretne so svojimi rezortnými kolegami Británie, Francúzska a Nemecka.

Bruselská schôdzka sa uskutoční na budúci utorok, informovala v piatok v Bruseli tlačová služba šéfky európskej diplomacie Federiky Mogheriniovej.

Spresnila, že Mogheriniová bude mať najprv rokovania s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom a s jeho kolegami Jeanom-Yvom Le Drianom a Borisom Johnsonom. Následne sa všetci štyria stretnú so šéfom iránskej diplomacie.

Schôdzka v Bruseli sa uskutoční po tom, ako americký prezident Donald Trump tento týždeň oznámil, že USA odstúpia od medzinárodnej zmluvy o iránskom jadrovom programe a obnovia svoje sankcie voči tejto krajine.

Britský denník The Independent na svojej webovej stránke napísal, že účastníci schôdzky v Bruseli budú zrejme diskutovať o tom, čo z tejto zmluvy možno po spomínanom americkom rozhodnutí zachovať.

Signatármi zmluvy známej ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) bol Irán a šestica veľmocí: Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, Európskej únie i Spojených štátov voči Iránu výmenou za to, že islamská republika dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

Dohoda platí do roku 2025, no niektoré časti, vrátane prísnejších kontrol medzinárodnými pozorovateľmi, sa majú uplatňovať do roku 2040.