Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Iravání: Irán len využil svoje právo na sebaobranu

Iránsky veľvyslanec pri OSN Amír Saíd Iravání počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku v nedeľu 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 15. apríla (TASR) - Iránsky veľvyslanec pri OSN Amír Saíd Iravání v nedeľu na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) uviedol, že Teherán pri svojom bezprecedentnom útoku na Izrael "využil svoje právo na sebaobranu", informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Bezpečnostná rada... zlyhala vo svojej povinnosti udržať medzinárodný mier a bezpečnosť" po tom, čo Izrael skôr tento mesiac zjavne zaútočil na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, vyhlásil Iravání.

Teherán preto podľa neho "nemal inú možnosť", len reagovať, dodal s tým, že jeho krajina "nechce eskaláciu alebo vojnu", bude však odpovedať na každú "hrozbu alebo agresiu", cituje AFP.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan predtým vyzval bezpečnostnú radu, aby na Irán v súvislosti s útokom na Izrael uvalila "všetky možné sankcie".

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a jeho spojencom, vrátane USA či Británie, sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Bezprecedentný útok bol podľa Teheránu odvetu za zmienený Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

O mimoriadne zasadanie bezpečnostnej rady v tejto súvislosti požiadal v nedeľu Izrael.