Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Netanjahu pripomenul 6-dňovú vojnu zasadaním Knesetu pri Múre nárekov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Počas šesťdňovej vojny v roku 1967 Izrael okrem iných území dobyl od Jordánska západný breh rieky Jordán a východný Jeruzalem.

Jeruzalem 28. mája (TASR) - Jeruzalem bude "posilnený celým radom ďalších opatrení", povedal dnes na zasadaní vládneho kabinetu izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Pravidelná nedeľná schôdzka izraelskej vlády sa dnes pri príležitosti 50. výročia šesťdňovej vojny (5.-10. júna 1967) mimoriadne nekonala v budove parlamentu, ale vonku v jeruzalemskom Starom meste, približne päť kilometrov od Knesetu, informuje agentúra DPA.

Počas šesťdňovej vojny v roku 1967 Izrael okrem iných území dobyl od Jordánska západný breh rieky Jordán a východný Jeruzalem. Izraelskí vrcholní predstavitelia už dlhý čas považujú Jeruzalem za nerozdelené a večné hlavné mesto židovského štátu.

Jeruzalem však ako hlavné mesto Izraela medzinárodne uznané nie je, a to preto, že palestínska samospráva by chcela z východného Jeruzalema urobiť hlavné mesto eventuálneho nezávislého štátu.

Medzi projektmi, ktoré dnes Netanjahu oznámil, je aj vybudovanie lanovky, ktorou by sa turisti ľahšie dostali k vstupu do areálu Múru nárekov, ležiaceho vo východnom Jeruzaleme.

Múr nárekov, známy tiež hebrejským názvom ha-Kotel, je pozostatkom starovekých hradieb na úpätí Chrámovej hory. Tú poznajú moslimovia pod menom Vznešená svätyňa a je všeobecne považovaná za jedno z najposvätnejších miest islamu i judaizmu.