Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Izrael posilnil vojská pri Libanone, zvládnu bojovať na dvoch frontoch

Na archívnej snímke dym stúpa po dopade rakety vypálenej z Libanonu v meste Bezet na severe Izraela. Foto: TASR/AP

V posledných dňoch sa na hranici Izraela a Libanonu odohralo viacero incidentov, Hizballáh okrem iného odpálil do Izraela aj niekoľko rakiet.

Tel Aviv 16. októbra (TASR) - Izrael posilnil svoje vojská na severnej hranici s Libanonom. Reaguje tak na útoky šiitského militantného hnutia Hizballáh, podporovaného Iránom. TASR tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Hizballáh sa včera niekoľkými útokmi pokúsil odvrátiť našu pozornosť od juhu," vyhlásil v pondelok hovorca izraelskej armády Daniel Hagari, čím narážal na vojenské operácie Izraela v pásme Gazy. Hnutie podľa neho konalo na príkaz a s podporou Iránu, čím "ohrozilo Libanon a jeho občanov".

Hagari ďalej povedal, že v prípade ďalších takýchto útokov Hizballáhu bude nasledovať "smrtiaca" odpoveď Izraela. Izraelská armáda podľa neho zvládne bojovať na dvoch aj viacerých frontoch naraz. Hlavným cieľom je však teraz pásmo Gazy, dodal.

V posledných dňoch sa na hranici Izraela a Libanonu odohralo viacero incidentov, Hizballáh okrem iného odpálil do Izraela aj niekoľko rakiet. Tieto udalosti vyvolali obavy z ďalšej možnej eskalácie násilia v regióne.

Izrael už niekoľko dní útočí na pásmo Gazy leteckými útokmi po bezprecedentnom útoku militantného hnutia Hamas 7. októbra.