Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Izrael potvrdil smrť policajta, jeho telo zostáva v rukách militantov

Na archívnej snímke izraelský vojak. Foto: TASR/AP

Gviliho smrťou stúpol počet mŕtvych izraelských rukojemníkov, ktorých telá zostávajú na palestínskom území, na 29, vyplýva z výpočtov AFP.

Jeruzalem 31. januára (TASR) - Izraelská polícia potvrdila v stredu smrť izraelského policajta Rana Gviliho počas útokov palestínskych militantov na území Izraela z vlaňajšieho 7. októbra a zároveň uviedla, že jeho telo stále zostáva v rukách militantov v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Ran Gvili už nežije... bol zabitý v boji proti nepriateľovi v bitke o kibuc Alumim 7. októbra," uviedla vo vyhlásení izraelská polícia. "Jeho telo bolo unesené a je stále v rukách teroristickej organizácie," dodala.

Gviliho smrťou stúpol počet mŕtvych izraelských rukojemníkov, ktorých telá zostávajú na palestínskom území, na 29, vyplýva z výpočtov AFP.

Militanti z Hamasu a ďalších extrémistických skupín podnikli vlani 7. októbra sériu koordinovaných útokov na územie Izraela blízko hraníc s Pásmom Gazy, pripomína DPA. Zabili viac než 1200 ľudí vrátane stoviek izraelských civilistov.

Počas útoku uniesli militanti zhruba 250 rukojemníkov. Izrael odhaduje, že v Gaze sa stále nachádza približne 132 z nich.

Izrael reagoval masívnymi náletmi a spustením pozemnej ofenzívy. Deklarovaným cieľom izraelskej vlády je vojenské zničenie Hamasu a oslobodenie rukojemníkov zadržiavaných v Gaze. Podľa Hamasom riadeného palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo v dôsledku ofenzívy v Gaze už takmer 27.000 ľudí.

Izrael opakovane zdôrazňuje, že je vo vojne s Hamasom, a nie s palestínskymi civilistami, píše DPA. Hamas pritom obviňuje z podnikania a riadenia útokov z civilistami obývaných oblastí, nemocníc a ďalších civilných budov, ako aj z využívania palestínskych civilistov ako ľudských štítov. Hamas to popiera.