Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Izrael povolal svojho veľvyslanca v JAR na konzultácie

Palestínčan kráča okolo budov zničených pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy v utečeneckom tábore Nusseirat 20. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Juhoafrická vládna strana Africký národný kongres minulý týždeň uviedla, že podporí parlamentný návrh vyzývajúci na uzavretie izraelského veľvyslanectva v JAR.

Jeruzalem 21. novembra (TASR) - Izrael povolal svojho veľvyslanca v Juhoafrickej republike (JAR) do Jeruzalema na konzultácie v reakcii na "najnovšie vyhlásenia JAR". Oznámilo to v pondelok izraelské ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Juhoafrická vládna strana Africký národný kongres (ANC) minulý týždeň uviedla, že podporí parlamentný návrh vyzývajúci na uzavretie izraelského veľvyslanectva v JAR.

Vláda Juhoafrickej republiky ostro kritizuje ofenzívu izraelskej armády v Pásme Gazy zameranú na zničenie palestínskeho militantného hnutia Hamas. Začiatkom novembra avizovala, že z Izraela stiahne svojich diplomatov. Vojna v Gaze vypukla po útoku militantov hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

JAR je dlhodobo podporovateľom tzv. palestínskej otázky, ktorú tamojšia vládna strana ANC často spája s vlastným bojom proti bývalému juhoafrickému režimu apartheidu, pripomenula AFP.