Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Izrael zadrží Palestínčanom príjmy z daní v reakcii na hlasovanie OSN

Izrael považuje palestínsku žiadosť o uznanie v OSN za vážne porušenie vzájomných dohôd a pokus dospieť k palestínskemu štátu mimo rámca mierových rokovaní.

Jeruzalem 2. decembra (TASR) - Izrael dnes oznámil, že pozastaví vyplácanie výnosov z daní Palestínskej samospráve. Opatrenie je reakciou na štvrtkové posilnenie palestínskeho štatútu v OSN na nečlenský pozorovateľský štát, uviedla agentúra DPA.

Podľa izraelského ministra financií Juvala Steinitza Palestínčania nedostanú daňové príjmy za tento mesiac, čím prídu o približne 460 miliónov šekelov (93 miliónov eur).

Podľa ministra budú zadržané peniaze použité na vyplatenie dlhov Palestínskej samosprávy u izraelskej elektrárenskej spoločnosti.

Izraelská vláda na dnešnom zasadnutí okrem toho jednohlasne schválila rezolúciu, ktorá odsudzuje zmenu medzinárodného statusu Palestínčanov. Podľa vyhlásenia sa nový štatút nesmie stať základom pre blízkovýchodné mierové rokovania.

Zadržanie daňových príjmov je už druhým odvetným aktom židovského štátu za štvrtkové de facto uznanie palestínskeho štátu vo Valnom zhromaždení OSN. Prvým bolo piatkové schválenie výstavby 3000 nových bytových jednotiek pre židovských osadníkov na okupovanom Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme.

Izrael považuje palestínsku žiadosť o uznanie v OSN za vážne porušenie vzájomných dohôd a pokus dospieť k palestínskemu štátu mimo rámca mierových rokovaní.