Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Izraelské sily údajne získali kontrolu nad baštou Hamasu v Pásme Gazy

Dym stúpa pri explózii po izraelskom bombardovaní pásma Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 19. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda tiež uviedla, že jej jednotky v oblasti zničili riadiace centrá zariadenia na výrobu rakiet. Podľa agentúry DPA nebolo možné tieto tvrdenia nezávisle overiť.

Tel Aviv/Gaza 20. decembra (TASR) - Izraelská armáda v utorok tvrdila, že získala "operatívnu kontrolu" nad táborom Džabalíja, baštou palestínskeho militantného hnutia Hamas na severe Pásma Gazy. S odvolaním sa na tlačovú správu armády o tom informovala agentúra DPA, píše TASR.

Generál Icik Kohen v správe spresnil, že vojaci "zabili stovky" militantov počas bojov v tábore Džabalíja, pričom ďalších 500 podozrivých sa na mieste vzdalo. Dodal, že niektorí z nich boli zapojení do masakry v Izraeli zo 7. októbra.

Izraelská armáda tiež uviedla, že jej jednotky v oblasti zničili riadiace centrá zariadenia na výrobu rakiet. Podľa agentúry DPA nebolo možné tieto tvrdenia nezávisle overiť.

Utečenecký tábor Džabalíja je považovaný za jednu z dôležitých základní militantného hnutia Hamas, ktoré pri útoku na Izrael spred vyše troch mesiacov zabilo približne 1200 ľudí.

Izrael v odvete podniká pozemné aj letecké útoky na husto obývané časti pobrežnej enklávy, ktoré si podľa palestínskych úradov vyžiadali už vyše 19.600 obetí.

Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva v utorok tvrdilo, že najmenej 13 Palestínčanov zahynulo pri izraelských útokoch v Džabalíji, pričom nálet na obytnú budovu si tam podľa ministerstva v pondelok vyžiadal 110 obetí na životoch.