Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Izraelská polícia vyzbrojí civilných dobrovoľníkov vo všetkých mestách

Žena plače nad telom svojho syna pokrytým izraelskou vlajkou na cintoríne Pardes Haim v Kfar Saba neďaleko Tel Avivu v Izraeli, nedeľa 15. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Od útoku Hamasu kúpila izraelská polícia viac než 6000 pušiek pre 566 nových civilných jednotiek.

Tel Aviv 16. októbra (TASR) - Izraelská polícia rozšíri vyzbrojovanie dobrovoľníkov z radov civilistov do všetkých miest v krajine, oznámil v pondelok policajný komisár Kobi Šabtaj a minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Nových dobrovoľníckych oddielov bude 347 a bude v nich celkovo pôsobiť 13.200 osôb. Dostanú pušky a ochranné vybavenie, spadať budú pod políciu. V pohraničných oblastiach Izraela podobné oddiely pôsobia dlhodobo. Pozostávajú z vojakov vo výslužbe, ktorí dostávajú zbrane a výcvik a v prípade potreby odpovedajú na útoky v spolupráci s armádou a políciou.

"Masaker na juhu krajiny ukázal, aké dôležité sú tieto primárne zásahové jednotky, ktoré zachránili celé komunity," uviedol Ben Gvir v pondelkovom vyhlásení.

Ministerstvo národnej bezpečnosti sa pod Gvirovým vedením snaží zmierniť kritériá na vydávanie zbrojných preukazov v Izraeli. Nosenie krátkej zbrane chce povoliť aj ľuďom so základným vojenským výcvikom, ktorí žijú alebo pracujú v konfliktných oblastiach. Od útoku militantného hnutia Hamas na Izrael pred niečo viac ako týždňom požiadalo o zbrojný preukaz 41.000 Izraelčanov. Od začiatku roka dovtedy bolo pritom len 38.000 žiadateľov.

Od útoku Hamasu kúpila izraelská polícia viac než 6000 pušiek pre 566 nových civilných jednotiek. Najviac takéto jednotky podľa polície potrebujú pohraničné a veľké mestá a tiež mestá, v ktorých žijú arabské aj židovské komunity.

Izrael je vo vojne s Hamasom od 7. októbra, keď militanti tohto hnutia prenikli cez hraničnú bariéru a zmasakrovali stovky ľudí. O život odvtedy prišlo viac než 1400 Izraelčanov, najmä civilistov. Izrael následne vyhlásil Hamasu vojnu, uvalil blokádu na pásmo Gazy a spustil masívne bombardovanie tejto oblasti, v dôsledku čoho zahynulo vyše 2750 ľudí.