Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Izraelský veľvyslanec pri OSN vyzval odsúdiť Irán za útok na Izrael

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilan Erdan ukazuje video, na ktorom iránske rakety letia nad al-Aksá v Jeruzaleme počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku v nedeľu 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres v nedeľu na pôde BR OSN upozornil, že región Blízkeho východu je na pokraji.

New York 14. apríla (TASR) - Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilan Erdan v nedeľu vyzval Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN), aby uvalila "všetky možné sankcie" na Irán po bezprecedentnom útoku islamskej republiky na Izrael. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Rada dnes (v nedeľu) musí konať (a) odsúdiť Irán pre jeho teror," povedal Erdan na pôde bezpečnostnej rady. Zároveň vyzval členské krajiny na "uvalenie všetkých možných sankcií na Irán, kým nebude príliš neskoro".

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a jeho spojencom, vrátane USA či Británie, sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Bezprecedentný útok bol podľa Teheránu odvetu za zmienený Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

O mimoriadne zasadanie bezpečnostnej rady požiadal Izrael.

Generálny tajomník OSN António Guterres v nedeľu na pôde BR OSN upozornil, že región Blízkeho východu je "na pokraji" a vyzval na maximálnu možnú zdržanlivosť v záujme deeskalácie situácie.

Súčasne na pôde bezpečnostnej rady pripomenul, že "charta Organizácie Spojených národov zakazuje použitie sily proti územnej celistvosti alebo politickej nezávislosti akéhokoľvek štátu". Poznamenal tiež, že nie sú dovolené ani akékoľvek útoky na diplomatické zariadenia.