Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Japonsko bude možno musieť vypustiť rádioaktívnu vodu do oceánu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Od zničenia elektrárne zemetrasením a cunami v roku 2011 TEPCO už zhromaždilo z chladiacich rúr viac než milión ton kontaminovanej vody.

Tokio 10. septembra (TASR) - Japonská elektrárenská spoločnosť TEPCO, prevádzkovateľ zemetrasením zničenej jadrovej elektrárne vo Fukušime, bude musieť vypustiť rádioaktívnu vodu z nej do Tichého oceánu, keď už ju nebude mať kde skladovať. Uviedol to v utorok japonský minister životného prostredia Jošiaki Harada.

Od zničenia elektrárne zemetrasením a cunami v roku 2011 TEPCO už zhromaždilo z chladiacich rúr viac než milión ton kontaminovanej vody, pripomína agentúra Reuters.

"Jediná možnosť bude vypustiť ju do mora a zriediť ju," povedal Harada na brífingu v Tokiu. "Bude o tom diskutovať celá vláda, ale ja by som chcel vysloviť svoj jasný názor," uviedol. Nepovedal, koľko rádioaktívnej vody bude nutné vypustiť do oceánu.

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga označil na inom brífingu Haradove vyjadrenia za "jeho osobný názor".

Vláda čaká na správu od komisie odborníkov predtým, než urobí konečné rozhodnutie, čo sa týka spôsobu, ako sa zbaviť rádioaktívnej vody.

TEPCO nemá kompetenciu rozhodnúť v tejto veci, ale bude sa riadiť rozhodnutím vlády, konštatoval hovorca tejto elektrárenskej spoločnosti. Podľa nej sa priestor pre skladovanie vody minie do roku 2022.

Akékoľvek povolenie od japonskej vlády na vypustenie tohto odpadu do mora nahnevá susedné krajiny, ako je Južná Kórea, ktorá si predvolala minulý mesiac zástupcu japonského veľvyslanectva, aby vysvetlil, ako sa bude s vodou z Fukušimy narábať, dodáva Reuters.