Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Japonsko, Čína a Južná Kórea sa dohodli na spolupráci v otázke KĽDR

Na snímke japonský premiér Šinzó Abe. Foto: TASR/AP

Traja lídri krajín sa takisto dohodli, že budú pracovať na dohode o voľnom obchode medzi svojimi krajinami.

Tokio 9. mája (TASR) - Čína, Japonsko a Južná Kórea sa na stredajšom summite v Tokiu dohodli, že budú spoločne vplývať na Severnú Kóreu, aby sa vzdala jadrových zbraní, a tiež spoločne pracovať na trojstrannej aj širšej regionálnej dohode o voľnom obchode. Obe tieto záležitosti sú najpálčivejšími témami ich regiónu, napísala tlačová agentúra AP.

K spomínaným záverom dospeli v stredu v japonskom hlavnom meste Tokio japonský premiér Šinzó Abe, čínsky premiér Li Kche-čchiang a juhokórejský prezident Mun Če-in.

Išlo o prvý trojstranný summit týchto susedov v severovýchodnej Ázii od novembra 2015, teda po dvojročnej prestávke.

Abe znovu potvrdil postoj Japonska, že normalizácia vzťahov s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) bude možná len vtedy, ak Pchjongjang podnikne konkrétne kroky smerujúce k zanechaniu svojho programu na vývoj jadrových zbraní i rakiet a ak vyrieši záležitosť s Japoncami unesenými severokórejskými agentmi.

Stretnutie troch lídrov sa konalo v čase horúčkovitého vývoja udalostí na Kórejskom polostrove: severokórejský vodca Kim Čong-un sa 27. apríla stretol s Munom a začiatkom tohto týždňa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, keď prekvapujúco navštívil čínske pobrežné mesto Ta-lien. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo odletel v stredu nadránom do metropoly KĽDR Pchjongjang, aby vyriešil detaily historického summitu prezidenta USA Donalda Trumpa s Kimom.

Abe na spoločnej tlačovej konferencii v Tokiu povedal: "Musíme sa postarať o to, aby mal tento vývoj neustály spád a viedol k úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova. Musíme dosiahnuť mier a stabilitu v severovýchodnej Ázii."

Podľa nemenovaného japonského predstaviteľa sa traja lídri takisto dohodli, že budú pracovať na dohode o voľnom obchode medzi svojimi krajinami a na navrhovanom Regionálnom všeobecnom ekonomickom partnerstve (RCEP) s krajinami juhovýchodnej Ázie.