Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Japonský cisár Akihito vyjadril ľútosť nad druhou svetovou vojnou

Ide o poslednú účasť Akihita na spomienkovej slávnosti porážky Japonska v druhej svetovej vojne. Foto: TASR/AP

Viac než 6000 ľudí - vrátane trúchliacich rodín, cisárovnej Mičiko a premiéra Abeho - sa zúčastnilo na spomienkovej slávnosti, kde vzdali česť vyše trom miliónom Japoncom, ktorí zahynuli vo vojne.

Tokio 15. augusta (TASR) - Japonský cisár Akihito vyjadril v stredu "hlbokú ľútosť" nad druhou svetovou vojnou pri príležitosti 73. výročia porážky Japonska v tomto konflikte, zatiaľ čo japonský premiér Šinzó Abe zaslal rituálnu obeť do kontroverznej tokijskej svätyne Jasukuni.

"Uvažujúc o našej minulosti a majúc na mysli pocity hlbokej viny, úprimne dúfam, že skaza vojny sa už nikdy nezopakuje," uviedol podľa agentúry DPA cisár počas výročnej spomienkovej slávnosti. Japonsko bojovalo v druhej svetovej vojne v mene jeho otca, cisára Hirohita.

Viac než 6000 ľudí - vrátane trúchliacich rodín, cisárovnej Mičiko a premiéra Abeho - sa zúčastnilo na spomienkovej slávnosti, kde vzdali česť vyše trom miliónom Japoncom, ktorí zahynuli vo vojne.

"Spolu s národom úprimne vzdávam hold všetkým, ktorí prišli o život v tejto vojne, na bojiskách a inde, a modlím sa za svetový mier a pokračujúci rozvoj našej vlasti," vyhlásil cisár.

Ide o poslednú účasť Akihita na spomienkovej slávnosti porážky Japonska v druhej svetovej vojne. Na budúci rok v apríli sa ako 85-ročný totiž vzdá trónu - pôjde o prvú abdikáciu japonského cisára za ostatných zhruba 200 rokov.

Abe, ktorý býva kritizovaný za bagatelizovanie japonských zločinov v minulosti, sa ani tentoraz nezmienil o ukrutnostiach Japonska v Ázii pred a počas vojny. V jeho mene navštívil svätyňu Jasukuni Masahiko Šibajama z Abeho Liberálnodemokratickej strany (LDP).

Svätyňa velebí aj odsúdených vojnových zločincov. Jej návšteva poprednými politickými lídrami vyvoláva hnev v susedných krajinách, najmä v Číne a Južnej Kórei, ktoré to vnímajú ako glorifikáciu japonskej agresie.