Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Japonský ostrov Kučinoerabu sa pripravuje na erupciu sopky

Dym stúpa zo sopky Šindake, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Japonská meteorologická služba zvýšila úroveň výstrahy pred sopečnou aktivitou z druhého na štvrtý z piatich možných stupňov.

Tokio 15. augusta (TASR) - Japonské úrady vyzvali v stredu obyvateľov ostrova Kučinoerabu, ležiaceho približne 1200 kilometrov juhozápadne od Tokia, aby sa v súvislosti s hroziacou erupciou miestnej sopky pripravili na evakuáciu. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Japonská meteorologická služba zvýšila úroveň výstrahy pred sopečnou aktivitou z druhého na štvrtý z piatich možných stupňov. Na ostrove totiž zaznamenala do 10.00 h miestneho času (03.00 h SELČ) 26 zemetrasení vulkanického pôvodu.

Výbušná erupcia sopky Šindake na ostrove Kučinoerabu si vyžiadala evakuáciu aj v máji 2015, keď približne 130 obyvateľov presunuli do bezpečia na blízky ostrov Jakušima.

Japonsko leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi. Na japonských ostrovoch sa nachádza viac ako 100 činných sopiek.