Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Japonsko poskytne miliardy jenov na obnovu po zemetrasení v Išikaw

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celkové škody spôsobené zemetrasením sa pohybujú medzi 7,4 až 17,6 miliardy USD (6,83 miliardy až 16,25 miliardy eur).

Tokio 25. februára (TASR) - Japonsko vynaloží ďalších 100 miliárd jenov (609 miliónov eur) na obnovu po ničivom novoročnom zemetrasení v prefektúre Išikawa. V sobotu to uviedol predseda vlády Fumio Kišida. Celková suma pomoci sa tak zvýši na 1,7 miliardy dolárov (1,57 miliardy eur). TASR informuje podľa agentúry AP.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 na Nový rok zničila domy a infraštruktúru na polostrove Noto v prefektúre Išikawa na japonskom hlavnom ostrove Honšu. Doteraz sa potvrdilo 241 obetí a viac ako 10.000 ľudí stále žije v dočasných prístreškoch alebo hoteloch. V niektorých častiach Išikawy stále chýba dodávka vody.

Premiér Fumio Kishida v sobotu navštívil postihnuté oblasti, aby osobne zhodnotil situáciu. "Životné podmienky v dočasných prístreškoch sa zlepšujú, ale budem mať na pamäti, že realita zostáva tvrdá tak bola aj predtým," povedal Kishida v rozhovore s novinármi v najviac zničenom meste Wadžima. Aj vďaka jeho návšteve sa "posilnilo odhodlanie vlády pracovať na poskytovaní väčšej podpory", povedal.

Dodatočné výdavky z rezervných fondov aktuálneho fiškálneho roka má schváliť japonský kabinet v najbližších dňoch.

Celkové škody spôsobené zemetrasením sa pohybujú medzi 7,4 až 17,6 miliardy USD (6,83 miliardy až 16,25 miliardy eur). Aj najvyšší odhad je oveľa nižší ako škody spôsobené zemetrasením a vlnou cunami v roku 2011 na severovýchode Japonska. Vtedy zomrelo asi 18.500 ľudí a cunami spôsobila haváriu v atómovej elektrárni Fukušima, najhoršiu od čias Černobyľu.