Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juhoafričania oslávili 94. narodeniny Nelsona Mandelu

Nelson Mandela Foto: TASR/AP Photo

Samotný jubilant strávil deň bez veľkých osláv v kruhu svojich príbuzných a priateľov v dedine svojho detstva Qunu na juhovýchode JAR.

Johannesburg 18. júla (TASR) - Obyvatelia Juhoafrickej republiky dnes bez ohľadu na rasové a sociálne rozdiely oslávili narodeniny legendárneho bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu.

Celonárodné oslavy odštartoval spev piesne "Happy Birthday", do ktorého sa podľa odhadov zapojilo asi 12 miliónov detí z celej krajiny, od elitných súkromných inštitútov až po školy v chudobných slumoch.

K spevu školákov sa pridali ďalšie milióny ľudí v kanceláriách, autobusoch, na uliciach, či na Mandelovom námestí v bohatej štvrti Johannesburgu.

Samotný jubilant strávil deň bez veľkých osláv v kruhu svojich príbuzných a priateľov v dedine svojho detstva Qunu na juhovýchode JAR.

Komunity a jednotlivci z celej krajiny sa pripojili k záväzku, že na Mandelove narodeniny vykonajú 67 minút dobrovoľníckej práce. Číslo symbolizuje počet rokov, ktoré prvý černošský prezident JAR (1994-99) venoval službe verejnosti.

Do akcie sa napríklad zapojili lekári, vykonávajúci zadarmo očné operácie, alebo väzni, ktorí sa rozhodli vymaľovať školu v blízkosti Qunu.

Laureát Nobelovej ceny mieru sa stiahol z verejného života už pred ôsmimi rokmi a v máji tohto roku odišiel z Johannesburgu do dediny Qunu, kde vyrastal ako chlapec.

Poslednýkrát sa na verejnosti objavil v roku 2010 na futbalových majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike.


Oslavy narodenín Nelsona Mandelu
Foto: TASR/AP Photo