Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Juhokórejcov našli po víchrici mŕtvych na himalájskej hore

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Telá deviatich ľudí, vrátane vodcu horolezcov Kim Čchang-hoa, našli neďaleko ich základného tábora umiestneného v nadmorskej výške 3500 metrov na hore Gurdža.

Soul/Káthmandu 13. októbra (TASR) - Päť juhokórejských horolezcov a štyroch nepálskych horských sprievodcov našli v sobotu mŕtvych na himalájskej hore Gurdža po tom, čo v predchádzajúci deň zmizli v silnej snehovej víchrici. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejské veľvyslanectvo v Nepále.

Telá deviatich ľudí, vrátane vodcu horolezcov Kim Čchang-hoa, našli neďaleko ich základného tábora umiestneného v nadmorskej výške 3500 metrov na hore Gurdža v strednom Nepále, ako uviedli predstavitelia veľvyslanectva. Dodali, že snehová víchrica zničila v piatok základný tábor.

Kim (49), ostrieľaný a skúsený horolezec, sa v roku 2013 stal prvým juhokórejským horolezcom, ktorý vyliezol na vrchol všetkých 14 himalájskych osemtisícoviek bez použitia doplnkového kyslíka. Dosiahol aj rôzne ďalšie horolezecké svetové rekordy.

Kimova skupina počas tejto expedície pozostávala zo šiestich členov, ale jeden z nich zostal zo zdravotných dôvodov na úpätí hory. Keďže ostatní horolezci sa v piatok nevrátili, zvyšný člen poslal nepálskeho horského sprievodcu do základného tábora a ten ho našiel v troskách, povedali predstavitelia ambasády.

Vrchol Gurdža (7193 metrov) sa nachádza v masíve Dhaulágirí v strednej časti Nepálu.

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že úzko spolupracuje s nepálskou vládou na vyzdvihnutí a získaní tiel.

"Je problém vziať telá malou helikoptérou, z ktorej sme ich spozorovali," dodalo ministerstvo. "Vyzdvihneme ich čo najskôr."

Juhokórejský premiér I Nak-jon vyjadril sústrasť pozostalým. Nariadil ministerstvu zahraničných vecí, aby zaistilo čo najskoršie vyzdvihnutie a dovezenie tiel a poskytlo tiež trúchliacim rodinám čo najlepšiu konzulárnu i ďalšiu pomoc, informoval premiérov úrad.

TASR pri tejto príležitosti prináša výberovú chronológiu horolezeckých nešťastí za uplynulých päť rokov



20. januára 2013 - Lavína zabila štyroch horolezcov na Škótskej vysočine. Obete boli zo skupiny šiestich horolezcov - troch mužov a troch žien, ktorí boli v Glencoe, jednom z najznámejších škótskych horských údolí, keď sa uvoľnila lavína.



31. januára 2013 - Nemecký horolezec, ktorý zdolal v spoločnosti ďalšieho človeka alpský končiar Ortles (3905 metrov) ležiaci západne od severotalianskeho Merana, zahynul pri zostupe po 400-metrovom páde.



10. júla 2013 - Život skúseného horolezca, 51-ročného Poliaka Artura Hajzera, si vyžiadal pokus o zdolanie jedenásteho najvyššieho končiara zemegule - Gašerbrum I v pohorí Karakoram.



15. júla 2013 - Rakúsky alpinista z regiónu Tennegau v spolkovej krajine Salzbursko zahynul po páde do hĺbky asi 200 metrov na jednom z najznámejších alpských končiarov, skalnej veži Matterhorn nad švajčiarskym mestom Zermatt.



1. októbra 2013 - Päť turistov prišlo o život pri zosuve skál v horách okresu Chaffee County v strednej časti amerického štátu Colorado. Nešťastie prežilo iba 13-ročné dievča, ktoré so zlomenou nohou a ďalšími zraneniami okamžite letecky previezli do detskej nemocnice v Denveri.



23. marca 2014 - Horolezecká túra troch českých turistov vo Vysokých Tatrách sa skončila tragicky. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že v sobotu (22.3.) v popoludňajších hodinách oznámili náhodní svedkovia prostredníctvom tiesňovej linky pád horolezca v dolinke nad Vareškovým plesom.



16. októbra 2014 - Nepálske úrady potvrdili smrť dvoch Slovákov a troch nepálskych horských vodcov, ktorí boli nezvestní po lavíne v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí v strednom Nepále. Po páde lavíny ostali nezvestní Janko Matlák a Vlado Švancár spolu s tromi nepálskymi pomocníkmi. Osem ďalších členov slovenskej expedície sa podarilo helikoptérami dopraviť do mesta Pokhara. Úrady v tento deň potvrdili 26 obetí, ich počet napokon narástol na 41. Išlo o dosiaľ najväčšiu horolezeckú tragédiu v Nepále.



17. októbra 2014 - Po lavínach v Himalájach sa nedarí nadviazať spojenie s 30 českými horolezcami, uviedol pre Českú televíziu veľvyslanec v indickom Naí Dillí Miloslav Stašek. Nepálske úrady uviedli, že doposiaľ našli 27 tiel, žiadny český občan medzi nimi nebol. Dovedna sa v Nepále v súčasnosti nachádza viac než 80 Čechov.



22. júna 2015 - Španielsky horolezecký klub oznámil tragické úmrtie svojich troch členov, ktorí zahynuli pri zosuve kamenia počas vysokohorskej turistiky v Kirgizsku. Trojica prišla o život pri výstupe na skalnatý útes. Obete boli vo veku 18-24 rokov a patrili k skupine desiatich horolezcov z východného Španielska.



2. júla 2015 - Dvaja českí horolezci zomreli v dolnorakúskom pohorí Rax po tom, ako sa počas výstupu na vrch Preinerwand zrútili z výšky približne 50 metrov. Muži vo veku 27 a 36 rokov boli vzájomne pripútaní lanom. Pohorie Rax je súčasťou Álp.



30. decembra 2015 - Vo Vysokých Tatrách sa v priebehu dopoludňajších hodín stali tri tragické úmrtia horolezcov. Prvý pád sa stal v oblasti Rovienok, išlo o slovenského horolezca. Približne v tom istom čase bol nahlásený pád dvoch horolezcov pod Prostredným hrotom.



3. januára 2016 - Dvaja litovskí horolezci zahynuli v lavíne vo francúzskych Alpách. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve uviedol, že zahynuli v oblasti obce Argentiere v masíve Mont Blanc, neďaleko lyžiarskeho a horolezeckého strediska Chamonix.



3. marca 2017 – Vo Vysokých Tatrách po páde zahynul 21-ročný poľský horolezec. K nešťastiu došlo v masíve Prostredného hrotu. Ako informovala Horská záchranná služba (HZS), horolezec spadol na skaly približne z výšky 150 metrov.



30. apríla 2017 - Známy švajčiarsky horolezec Ueli Steck neprežil nehodu pri príprave na výstup na Mount Everest. Organizátori výpravy oznámili, že Steck zomrel po páde na hore Nupce, ktorá sa nachádza asi dva kilometre od najvyššej hory sveta Mount Everestu.



27. augusta 2017 - Päť horolezcov zahynulo a jeden utrpel vážne zranenie pri nehode na hore v rakúskych Alpách. Príčina nešťastia v oblasti Wildgerlostal pri obci Krimml v okrese Zell am See v spolkovej krajine Salzbursko nebola bezprostredne známa. Šiesty horolezec zomrel 12. septembra.



18. februára 2018 - Vo Vysokých Tatrách počas lezenia cez Široký ľad zasypala v nedeľu lavína dvoch poľských turistov, jeden z nich neprežil.



19. júla 2018 - Rakúsky horolezec a jeho priateľka z Nemecka zahynuli pri pokuse zdolať siedmy najvyšší alpský končiar Matterhorn. V stredu sa zrútili z južnej steny v nadmorskej výške asi 4400 metrov.



18. augusta 2018 - Vo Vysokých Tatrách zahynuli dvaja slovenskí horolezci. Horských záchranárov prítomných na horolezeckom týždni JAMES, ktorý prebiehal na Popradskom plese, požiadali o pomoc. Dvaja slovenskí horolezci, účastníci tohto podujatia, vo veku 41 a 19 rokov sa nevrátili z lezeckej túry na Dračí štít.