Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Jun: Soul by ruskú pomoc KĽDR s vývojom zbraní považoval za provokáciu

Na archívnej snímke juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň navštívil Rusko a počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prehĺbili vzťahy oboch krajín.

New York 21. septembra (TASR) - Ak by Rusko pomohlo Severnej Kórei vylepšiť jej zbrojné programy výmenou za pomoc vo vojne na Ukrajine, Soul by to považoval za "priamu provokáciu", ktorá by si vyslúžila reakciu. Uviedol to v stredu juhokórejský prezident Jun Sok-jol na 78. Valnom zhromaždení OSN, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň navštívil Rusko a počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prehĺbili vzťahy oboch krajín.

"Je paradoxné, aby stály člen Bezpečnostnej rady OSN, poverený ako najvyšší ochranca svetového mieru, viedol vojnu napadnutím inej suverénnej krajiny a dostal by zbrane a munície od režimu, ktorý očividne porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN," uviedol Jun. Dodal, že severokórejský jadrový program je vážnou hrozbou pre mier v indicko-tichomorskej oblasti aj vo svete.

Washington počas návštevy Kima v Rusku upozornil na črtajúcu sa dohodu, v ktorej rámci by Pchjongjang poskytol Moskve zbrane pre vojnu na Ukrajine výmenou za technológiu balistických rakiet. Tá podlieha sankciám OSN uvaleným na KĽDR.

"Ak (Severná Kórea) získa informácie a technológie potrebné na zlepšenie svojich schopností v oblasti zbraní hromadného ničenia výmenou za podporu Ruska konvenčnými zbraňami, bude takáto dohoda priamou provokáciou, ktorá ohrozí mier a bezpečnosť nielen Ukrajiny, ale aj Južnej Kórey," pokračoval juhokórejský prezident. Dodal, že Soul so svojimi spojencami sa v takomto prípade nezostanú nečinne prizerať.

Akékoľvek aktivity napomáhajúce zbrojným programom Severnej Kórey sú na základe rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN zakázané. Putin tvrdí, že Rusko, jeden z piatich stálych členov BR OSN "nikdy nič neporuší", pripomína Reuters.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu uviedol, že Rusko chce prehĺbiť vzťahy s KĽDR vo všetkých možných oblastiach. Putin minulý týždeň na stretnutí s Kimom prijal pozvanie na návštevu Severnej Kórey a ponúkol mu, že Rusko jedného z občanov KĽDR vyšle do vesmíru.