Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Junta v Mali odstúpila od mierovej dohody so separatistami

Ľudia oslavujú, prejazd bezpečnostných síl ulicami hlavného mesta Bamako v Mali. Foto: TASR/AP

K tomuto rozhodnutiu junty dochádza po niekoľkých mesiacoch nepriateľských akcií medzi povstalcami a armádou.

Bamako 26. januára (TASR) - Vodcovia vojenskej junty na Mali vo štvrtok neskoro večer vyhlásili, že "s okamžitou platnosťou ukončujú" kľúčovú mierovú dohodu z roku 2015 so separatistickými zoskupeniami zo severu krajiny. TASR informuje podľa agentúry AFP.

K tomuto rozhodnutiu junty dochádza po niekoľkých mesiacoch nepriateľských akcií medzi povstalcami a armádou.

Vojenskí vodcovia na Mali pripísali tento krok "zmene postoja istých zoskupení", ktorí sú signatármi tejto dohody, ale aj "aktom nepriateľstva" zo strany hlavného sprostredkovateľa, ktorým je Alžírsko, spresnil hovorca malijskej vlády Abdoulaye Maiga pre tamojšiu televíziu.

Dohoda sa považovala za kľúčovú pre zachovanie stability v tejto krajine, ktorou už od 2012 zmieta násilie zo strany džihádistov, pripomína AFP.

Vojenskí predstavitelia Mali, ktorí sa chopili moci počas prevratu v roku 2020, v novembri znovu dobyli strategické mesto Kidal na severe krajiny, baštu separatistických skupín ovládaných Tuaregmi, ktoré pre vládnucu juntu už dlho predstavuje veľký problém v oblasti suverenity.

Alžírsko je hlavným mediátorom v snahách o obnovenie mieru na severe Mali a niektorí vodcovia tuaregských separatistických skupín v súčasnosti žijú v Alžírsku.

Vzťahy medzi Mali a Alžírskom sú na veľmi nízkej úrovni, odkedy Bamako kritizovalo Alžír za to, že organizuje stretnutia s tuaregskými separatistami bez účasti malijských orgánov. Obe krajiny koncom decembra odvolali svojich veľvyslancov.