Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea odložila podpísanie prvej vojenskej dohody s Japonskom

Minister zahraničných vecí Yutaka Yokoi na konferencii medzi J. Kóreou a Japonskom Foto: TASR/AP

Dohoda bola vnímaná ako prelom vo vzťahoch východoázijských susedov s problematickou spoločnou históriou. Dokument však vyvolal rozruch v Južnej Kórei, ktorú Japonsko ovládlo niekoľko desaťročí.

Tokio 29. júna (TASR) - Japonsko a Južná Kórea odložili dnes podpísanie dohody o výmene spravodajských informácií necelú hodinu pred ceremóniou. Dôvodom je rozsiahla kritika, ktorú prvá bilaterálna dohoda oboch krajín vo vojenskej oblasti od druhej svetovej vojny vyvolala v Južnej Kórei.

Dohoda bola vnímaná ako prelom vo vzťahoch východoázijských susedov s problematickou spoločnou históriou. Krátko pred odkladom podpísania ju japonský minister zahraničných vecí Koičiro Gemba označil za "historickú udalosť".

Dokument však vyvolal rozruch v Južnej Kórei, ktorú Japonsko často brutálne ovládlo niekoľko desaťročí do konca druhej svetovej vojny v roku 1945. Obe krajiny majú tiež stále územné spory. Kritici tvrdia, že vláda v Soule dohodu presadila bez umožnenia dostatočnej verejnej diskusie, a to v obave, že vyvolá silný odpor zo strany ľudí, ktorí nedôverujú Japonsku.

Dohodu o výmene spravodajských informácií nedávno schválila juhokórejská vláda a dnes svoj definitívny súhlas dal aj japonský kabinet. Japonské ministerstvo zahraničných vecí však následne oznámilo, že podpísanie odložili na žiadosť Soulu. Ten uviedol, že ho musí pozastaviť vzhľadom na znepokojenie medzi Juhokórejčanmi.

Soul často vnímal povojnový vývoj japonskej armády s obozretnosťou, obe krajiny však spája mnoho spoločných znepokojení, najmä pokiaľ ide o Severnú Kóreu a Čínu.

Nová dohoda má vytvoriť rámec výmeny spravodajských informácií v oblastiach ako sú protiraketová obrana, severokórejský zbrojný program, čínske vojenské operácie a ďalšie regionálne bezpečnostné otázky.