Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na štáb armády v Damasku zahynuli štyria ochrankári

Foto: TASR/AP

Explózie bolo počuť do niekoľkokilometrovej vzdialenosti, rozbili okná na hoteli Dama Rose a ďalších budovách v okolí.

Bejrút/Dubaj 26. septembra (TASR) - Štyria členovia ochranky dnes prišli o život a štrnásť ďalších osôb utrpelo zranenia pri dvoch mohutných výbuchoch vo vojenskom komplexe v centre Damasku. Informovala o tom sýrska štátna televízia s tým, že explózie boli dielom samovražedných útočníkov v autách.


K zodpovednosti za bombové útoky na generálny štáb sýrskej armády sa prihlásila povstalecká Slobodná sýrska armáda (FSA).

Sýrska armáda v televíznom vyhlásení uviedla, že nikto z vojenských veliteľov či pracovníkov štábu nebol pri výbuchoch zranený.

Iránska - v angličtine vysielajúca - televízia Press TV informovala, že pri prestrelke, ktorá vypukla v oblasti po výbuchoch, zahynul jej spravodajca, 33-ročný občan Sýrie Maja Násir.

Sýrska tlačová agentúra SANA uviedla, že k útokom došlo ráno tesne pred 07.00 h (06.00 h SELČ) pri centrálnom námestí Umajád. Medzi explóziami bol interval desať minút. Bolo ich počuť do niekoľkokilometrovej vzdialenosti, rozbili okná na hoteli Dama Rose a ďalších budovách v okolí.

Od marca 2011, keď sa začalo povstanie proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, zahynulo podľa Výboru na ochranu novinárov (VON) v Sýrii viac ako 20 zahraničných a sýrskych žurnalistov.

Irán podporuje Asada, ktorý sa pokúša potlačiť povstanie. Je jeho jediným arabským spojencom.