Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Karikatúra na titulnej stránke El Jueves vyvolala reakcie MZV

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí súčasne varovalo všetkých krajanov v oblasti a vyzvalo ich, aby boli mimoriadne opatrní.

Madrid 27. septembra (TASR) - Španielske ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo dnes o sprísnení bezpečnostných opatrení na všetkých zastupiteľských úradoch krajiny v moslimskom svete. Súčasne varovalo všetkých krajanov v oblasti a vyzvalo ich, aby boli mimoriadne opatrní.

Dôvodom je fakt, že aktuálne číslo španielskeho satirického týždenníka El Jueves (Štvrtok) sa objavilo na trhu s karikatúrou proroka Mohameda na titulnej strane a s textom-otázkou pod ňou: Vie ktosi, ako vyzerá Mohamed?

Práve na fakt, že islam vníma akékoľvek znázornenie proroka Mohameda ako ťažký hriech, založila redakcia periodika svoj prístup k tematike. V texte sa redakcia stavia za slobodu prejavu a proti cenzúre.

Kontroverzné karikatúry proroka Mohameda zverejnil v minulom týždni aj francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, ktorého šéfredaktorovi sa potom istý 43-ročný muž vyhrážal sťatím. Francúzska polícia ho zadržala.