Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Katalánci protestujú proti presunu sporných artefaktov do Aragónska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protestovať proti presunu artefaktov však prišlo niekoľko stoviek ľudí. Na mieste došlo k drobným potýčkam s políciou, ktorá sa snažila presunúť demonštráciu ďalej od múzea.

Lleida 11. decembra (TASR) - Medzi demonštrantmi a políciou v meste Lleida na severovýchode Katalánska vypukli v pondelok potýčky po tom, ako súd rozhodol o presune dovedna 44 náboženských artefaktov z tamojšieho múzea do susedného autonómneho Aragónska.

Miestna polícia uzavrela v pondelok ráno oblasť v okolí múzea. Protestovať proti presunu artefaktov však prišlo niekoľko stoviek ľudí. Na mieste došlo k drobným potýčkam s políciou, ktorá sa snažila presunúť demonštráciu ďalej od múzea, informovala agentúra AP.

Aragónsky súd nariadil múzeu, aby do pondelka odovzdal príslušným orgánom zmienené náboženské artefakty, pôvodne umiestnené v aragónskom kláštore. Odobril tak predchádzajúce rozhodnutie súdu z roku 2015. Katalánsko tieto náboženské predmety odkúpilo v roku 1983 od mníšok, súd však neskôr rozhodol, že predaj bol nezákonný.