Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Katalánska opozícia kritizuje prívržencov nezávislosti

Predseda katalánskej vlády Quim Torra na snímke zo dňa 10. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Po zakázanom referende a následnom vyhlásení nezávislosti sú dodnes viacerí poprední katalánski separatistickí politici a aktivisti vo vyšetrovacej väzbe. Obvinení sú okrem iného o vzbury.

Barcelona 11. septembra (TASR) - Predseda katalánskej vlády Quim Torra v utorok uviedol, že "bude konať", ak väzobne stíhaní vodcovia boja za nezávislosť Katalánska nebudú oslobodení. Torra však nešpecifikoval, aké kroky mieni podniknúť. Dodal len, že tak urobí v súčinnosti s katalánskym parlamentom.

Po zakázanom referende a následnom vyhlásení nezávislosti sú dodnes viacerí poprední katalánski separatistickí politici a aktivisti vo vyšetrovacej väzbe. Obvinení sú okrem iného o vzbury. Iní politici, medzi nimi zosadený predseda regionálnej vlády Carles Puigdemont, utiekli do exilu.

Torra v utorok pred zahraničnými novinármi vyhlásil, že nemôže "otvoriť väznice" a prepustiť väznených katalánskych politikov, ktorých proseparatisticky naklonená časť katalánskej verejnosti označuje za politických väzňov.

Čítajte tiež: Na demonštráciu za nezávislosť prišli do Katalánska desaťtisíce ľudí

Dohady o tom, že katalánska vláda by k tomuto kroku mohla pristúpiť, sa v uplynulých dňoch objavili v miestnej tlači - tá to označila za možnú reakciu na prípadné odsúdenie katalánskych politikov. Torra však túto možnosť v utorok rozhodne odmietol - aj napriek tomu, že katalánska vláda spravuje jednu z väzníc, kde sú katalánski politici zadržiavaní.

Torra sa na stretnutí s novinármi vyjadril, že dnešný Národný deň Katalánska nie je "len taký obyčajný", ale má vyslať posolstvo, že prívrženci nezávislosti Katalánska "sa neboja". Torra vyzval, aby sa prestalo s vyhrážkami a "začalo (spolu s Madridom) hovoriť, čeliť problémom, vyjednávať".

Na otázku, či referendum o nezávislosti Katalánska z vlaňajšieho októbra "stálo za" všetko, čo po ňom nasledovalo, Torra odpovedal, že "vždy sa oddá bojovať za slobodu. Národ, ktorý bojuje za slobodu, to skúša tak alebo onak". Referendum podľa Torru poslúžilo na "posilnenie katalánskeho hnutia za nezávislosť".

Katalánci si 11. septembra pripomínajú svoj národný deň, známy ako "Diada" (Deň). Ide o spomienku na pád Barcelony do rúk španielskych síl v roku 1714.

Tento rok sa na spomienkových podujatiach a pochodoch očakáva mimoriadne vysoký počet účastníkov, pretože 1. októbra bude prvé výročie kontroverzného referenda o nezávislosti, ktoré španielske orgány vyhlásili za nelegálne.

Agentúra AP uviedla, že Katalánci, ktorí sú proti vyhláseniu nezávislosti tohto regiónu od Španielska, kritizujú separatistov, že si sviatok Diada uzurpujú. Podľa odporcov nezávislosti sa "tento deň, ktorý má byť oslavou katalánskej identity, sa stal politickou udalosťou" a oni sa na ňom necítia byť vítaní.

Politička Ines Arrimadasová, ktorá vedie katalánsku vetvu strany Občania presadzujúcej zotrvanie Katalánska vo zväzku so Španielskom, kritizovala aj nedávne vyhlásenia katalánskeho premiéra Torru, že Diada je výlučne sviatkom tých, čo sú za odtrhnutie Katalánska.

"Dnes sme hlasom miliónov Kataláncov, ktorí zostanú doma," vyhlásila Arrimadasová. Zdôraznila, že "spojenectvo je silnejšie než rozdelenie", a uviedla, že Torra a ľudia v jeho okolí sa snažia "umlčať polovicu Katalánska". Narážala tým na nemeniace sa výsledky prieskumov verejnej mienky, podľa ktorých sú tábory prívržencov a odporcov nezávislosti zhruba rovnako veľké.