Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Katalánske hnutia vyzvali svojich prívržencov na hromadný výber z bánk

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Napätie medzi Španielskom a jeho autonómnym regiónom, Katalánskom, sa vystupňovalo vo štvrtok po tom, ako španielska vláda avizovala pozastavenie autonómie Katalánska a nastolenie priamej vlády.

Madrid 20. októbra (TASR) - Dve hybné sily katalánskeho hnutia za nezávislosť vyzvali svojich priaznivcov, aby v piatok od 08.00 h do 09.00 h SELČ hromadne vybrali peniaze zo svojich účtov v piatich veľkých španielskych bankách.

Ako informovala agentúra DPA, ide o formu protestu proti zámerom španielskej vlády zrušiť alebo obmedziť autonómiu Katalánska po jeho nedávnom referende o nezávislosti a proti sťahovaniu sa viacerých spoločností a firiem z Katalánska do Španielska.

Organizátorom akcie zvolanej prostredníctvom sociálnej siete Twitter je Katalánske národné zhromaždenie (ANC) požadujúce nezávislosť regiónu a združenie Ómnium Cultural (OC) podporujúce katalánsky jazyk a kultúru. Akcia je tiež protestom proti uväzneniu ich lídrov - Jordiho Sáncheza (ANC) a Jordiho Cuixarta (OC).

"Nezabudnite, sú to vaše peniaze," napísalo na svojej twitterovej stránke združenie OC. "Je čas ukázať, že naša sila závisí od každého z nás a že spojenie činov jednotlivcov môže viesť k zmene všetkého," uvádza sa vo vyhlásení.

Napätie medzi Španielskom a jeho autonómnym regiónom, Katalánskom, sa ešte výraznejšie vystupňovalo vo štvrtok po tom, ako španielska vláda avizovala pozastavenie autonómie Katalánska a nastolenie priamej vlády. Tento krok nasledoval po tom, ako sa katalánsky premiér Carles Puigdemont opäť odmietol vzdať svojich ambícií vyhlásiť nezávislosť.

Zámer avizovaný španielskou vládou vo štvrtok musia jej ministri schváliť na svojom mimoriadnom zasadaní, ktoré sa uskutoční v sobotu. Posledné slovo však bude mať Senát.