Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Katalánskeho expremiéra Puigdemonta vyšetrujú za terorizmus

Ilustračná snímka Foto: TASR

V rovnakej kauze je vyšetrovaný aj poslanec katalánskeho parlamentu Rubén Wagensberg.

Madrid 29. februára (TASR) — Španielsky najvyšší súd vo štvrtok oznámil, že sa rozhodol začať vyšetrovanie bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta za teroristické trestné činy súvisiace s hnutím Demokratické cunami, ktoré organizovalo protesty voči neúspešným snahám o nezávislosť Katalánska z roku 2017. Súd nevylúčil, že Puigdemonta bude v prípade potreby aj trestne stíhať, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

V rovnakej kauze je vyšetrovaný aj poslanec katalánskeho parlamentu Rubén Wagensberg.

Hnutie Demokratické cunami začalo s protestnými akciami v októbri 2019 v reakcii na odsúdenie 13 vodcov boja za nezávislosť Katalánska. V deň vynesenia rozsudku, 14. októbra, tisíce aktivistov na niekoľko hodín obsadili letisko v Barcelone, čo si vyžiadalo zrušenie viac ako 100 letov. Počas stretov medzi políciou a demonštrantmi utrpelo zranenia 115 ľudí.

Podľa najvyššieho súdu mohol byť spáchaný trestný čin "pouličného terorizmu". Cieľom protestov bolo "podkopať zákon a poriadok, vážne narušiť pokoj, spôsobiť vážne narušenie fungovania medzinárodnej organizácie alebo vyvolať pocit teroru v obyvateľstve alebo jeho časti".

Súd tiež uviedol, že "existujú dôkazy poukazujúce na účasť Carlesa Puigdemonta na vyšetrovaných udalostiach".

V Katalánsku sa po neúspešnom referende za nezávislosť z októbra 2017 a po odsúdení miestnych politikov konalo mnoho zhromaždení a protestných pochodov, ktoré sa neraz skončili násilnosťami. Demonštranti okrem toho opakovane blokovali aj cesty a železničné trate, spájajúce Španielsko s Francúzskom.

Snahy o nezávislosť Katalánska vyvolali v Španielsku najhoršiu politickú krízu za posledné desaťročia.