Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Katolíci v Nemecku zvíťazili, súd nariadil cirkevné poplatky

Ilustračné foto Foto: TASR

Súd v Nemecku rozhodol o tom, že kto nebude platiť poplatky, opustí cirkev.

Berlín 26. septembra (TASR) - Najvyšší nemecký správny súd dnes rozhodol, že katolíci, ktorí sa rozhodnú neplatiť cirkevné poplatky, musia automaticky opustiť aj samotnú cirkev.

Rozhodnutie súdu je víťazstvom pre katolícku cirkev v Nemecku, ktorá dostáva ročne vyše štyri miliardy eur z navýšenia daní registrovaných katolíkov až o deväť percent.

Sudcovia federálneho správneho súdu v Lipsku tak nevyhoveli teológovi vo výslužbe Hartmutovi Zappovi, ktorý chcel opustiť cirkev ako inštitúciu, ale zostať členom katolíckej obce.

Nemeckí biskupi minulý týždeň oznámili, že veriaci, ktorí odmietnu platiť daň cirkvi sa dopúšťajú "vážneho poklesku" a v dôsledku toho im cirkev odoprie sviatosti či katolícky pohreb a nemohli by ísť ani za krstných rodičov.

Ktokoľvek vystúpi z cirkvi, nemôže v nej zostať aktívny a prijímať sviatosti," povedal v pondelok arcibiskup z Freiburgu Robert Zollitsch.

Vlani ukončilo svoju povinnosť platiť odvody cirkvi 126.000 Nemcov, ktorí oznámili úradom, že prestali byť katolíkmi. Počet ľudí, ktorí z cirkvi v Nemecku vystúpili, dosiahol vrchol - 181.000 - v roku 2010, keď bola cirkev kritizovaná za utajovanie zneužívania detí kňazmi.