Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Kazachstane schválili premenovanie hlavného mesta. Už nebude Astana

Hlavné mesto Kazachstanu. Foto: teraz.sk

Urobili tak na počesť dlhoročného prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva, ktorý v utorok po takmer 30 rokoch nečakane oznámil svoj odchod z funkcie.

Astana 20. marca (TASR) - Poslanci kazašského parlamentu schválili v stredu premenovanie hlavného mesta krajiny Astana na Nursultan. Urobili tak na počesť dlhoročného prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva, ktorý v utorok po takmer 30 rokoch nečakane oznámil svoj odchod z funkcie.

Zmenu názvu hlavného mesta vo svojom inauguračnom príhovore navrhol nový dočasný prezident Kasym-Žomart Tokajev, ktorý v stredu Nazarbajeva oficiálne nahradil.

Dolná komora kazašského parlamentu následne schválila príslušný návrh v dvoch čítaniach. Teraz ho už musí podpísať len nový prezident Tokajev, ktorý bol doposiaľ šéfom Senátu. Túto funkciu po ňom v stredu prevzala exprezidentova dcéra Dariga Nazarbajevová.

"Astana je teraz oficiálne premenovaná na Nursultan," uviedla po hlasovaní poslancov kazašská štátna tlačová agentúra Kazinform.

Podľa Tokajeva je tiež potrebné na počesť Nazarbajeva, prvého prezidenta nezávislého Kazachstanu po rozpade Sovietskeho zväzu, postaviť pamätník a pomenovať po ňom hlavné ulice regionálnych metropol v krajine.

Čoskoro 79-ročný Nazarbajev si zrejme aj naďalej udrží politický vplyv, keďže zostane šéfom vládnucej strany i predsedom bezpečnostnej rady štátu. Kazašská ústava mu tiež priznáva titul "vodca národa".

Odstúpenie dlhoročnej hlavy štátu zrejme zásadne nezmení kazašský autoritatívny systém, ktorý podľa ľudskoprávnych organizácií poskytuje len malý priestor pre politickú súťaž, občiansku spoločnosť a slobodné médiá, píše AFP.