Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kazašský prezident odvolal vládu pre pochybenia v hospodárskej oblasti

Nursultan Nazarbajev, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Je pravdepodobné, že viacerí ministri a ich námestníci zostanú vo funkciách, ale prezidentovo rozhodnutie znamená koniec Bakytžana Sagintajeva na čele vlády. Vo funkcii bol od roku 2016.

Astana 21. februára (TASR) - Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev odvolal vo štvrtok vládu. Ako dôvod uviedol, že sa "nedosiahli pozitívne zmeny" v hospodárstve krajiny bohatej na ropu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Pozitívne zmeny sa nedosiahli v mnohých oblastiach ekonomiky, aj napriek prijatiu mnohých zákonov a vládnych rozhodnutí," uviedol dlhoročný prezident vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke prezidentského úradu.

Je pravdepodobné, že viacerí ministri a ich námestníci zostanú vo funkciách, ale prezidentovo rozhodnutie znamená koniec Bakytžana Sagintajeva na čele vlády. Vo funkcii bol od roku 2016.

Niektorí analytici považovali tohto 55-ročného politika za súčasť vedenia, ktoré sa snaží o transformáciu krajiny, v ktorej 78-ročný Nazarbajev vládne už takmer tri desaťročia.

Nazarbajevovo vyhlásenie prišlo v čase rastúcej nespokojnosti v Kazachstane, ktorého hospodárstvo sa zotavuje z poklesu cien ropy z roku 2014 a sankcií západných štátov voči jeho kľúčovému obchodnému partnerovi Rusku.

Nazarbajev poznamenal, že rast hrubého domáceho produktu sa dosiahol vďaka surovinám. "Avšak vláde sa spolu s národnou bankou nepodarilo plne vytvoriť skutočné stimuly a nástroje pre vysokokvalitný rast ekonomiky," uviedol.

Taktiež kritizoval kabinet za nerealizovanie vládnych programov zameraných na pozdvihnutie životnej úrovne. "Skutočné príjmy obyvateľstva nerástli. Podiel výdavkov na potraviny v rodinných rozpočtoch stúpa," dodal.