Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Každý siedmy Rus: Umelcov treba trestať za ich kritiku vedenia štátu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Každý štvrtý respondent uviedol, že v súkromnom rozhovore by podporil interpreta, ktorý kritizuje vládu. Takmer rovnaký počet opýtaných však uviedol, že by takéhoto interpreta naopak odsúdil.

Moskva 12. decembra (TASR) - Pätnásť percent občanov Ruska sa domnieva, že je potrebné potrestať umelcov, ktorí verejne kritizujú vedenie krajiny alebo úrady. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, o ktorom v stredu informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Každý štvrtý respondent uviedol, že v súkromnom rozhovore by podporil interpreta, ktorý kritizuje vládu. Takmer rovnaký počet opýtaných však uviedol, že by takéhoto interpreta naopak odsúdil. Verejnú podporu kritickému umelcovi je pripravených vysloviť len päť percent opýtaných.

Agentúra TASS vo svojej správe konštatovala, že názory na to, ako by štát a spoločnosť mali reagovať na kritické výroky o vláde a štáte, sú rozdielne: 36 percent respondentov tvrdí, že takéto vyhlásenia treba schvaľovať a podporovať; ďalších 35 percent opýtaných uvádzalo absenciu reakcie štátu a spoločnosti na tento druh kritiky - keďže podobné vyhlásenia sú osobnou vecou toho-ktorého človeka; 15 percent účastníkov prieskumu si myslí, že takéto kritické vyhlásenia by mali byť odsúdené a potrestané.

Generálny riaditeľ ruského Celoštátneho centra pre výskum verejnej mienky (VCIOM) Valerij Fedotov podľa Echa Moskvy v komentári k týmto výsledkom prieskumu uviedol, že tolerancia voči kritickým vyhláseniam na adresu úradov zo strany verejnosti vzrástla aj v súvislosti s poklesom popularity súčasného vedenia krajiny.

Jedna z otázok prieskumu sa týkala aj informovanosti respondentov o zadržaní ruského rapera Huskyho, ktorý je známym kritikom súčasného ruského vedenia.

Huskyho čierno-biele klipy sa vysmievajú z politického režimu, ktorý od občanov očakáva, že budú za každých okolností a zmierení s osudom mlčať, napísala prednedávnom agentúra AP. Mladí Rusi však Huskyho uznávajú, pretože dokáže vyjadriť ich frustráciu z existujúceho politického systému a obmedzených ekonomických perspektív.

V októbri Husky na sociálnych sieťach zverejnil klip, v ktorom vyhlásil, že viaceré mestá vytvárajú tlak na zrušenie jeho koncertov, pretože jeho piesne údajne urážajú kresťanov a propagujú promiskuitu.

Podobne boli v Rusku v uplynulých týždňoch zrušené aj koncerty iných skupín a interpretov populárnych u mladej generácie.