Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Profil vodcu severokórejskej republiky Kim Čong-una

Kim Čong-un Foto: TASR/AP

Kim Čong-un prevzal vládu od svojho otca Kim Čong-Ila, ktorý zomrel 17. decembra 2011.

Pchjongjang 20. apríla (TASR) - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) je jedinou komunistickou krajinou, kde vládne od roku 1948 jedna politická dynastia. Kim Čong-il prevzal vládu od svojho otca Kim Ir-sena v roku 1994. Zomrel 17. decembra 2011 a vládu prevzal jeho syn a následník Kim Čong-un.

TASR prináša profil vodcu severokórejskej republiky Kim Čong-una.

Kim Čong-un sa narodil 8. januára 1982, 1983 alebo 1984. Je najmladším synom Kim Čong-ila, bývalého najvyššieho predstaviteľa KĽDR, ktorého mal so svojou treťou manželkou, v roku 2004 zosnulou Ko Jong-hui.

V rokoch 1993-98 študoval na medzinárodnej škole v Berne, vo Švajčiarsku pod falošným menom "Chol-pak" alebo "Pak-chol". Hovorí po anglicky, francúzsky a nemecky. Po ukončení štúdií sa vrátil naspäť do KĽDR a nastúpil na štúdiá na vojenskej akadémii.

Jeho otec, bývalý severokórejský vodca Kim Čong-il, si ho vybral 8. januára 2009 za svojho nástupcu na čele krajiny. Nominácia Kim Čong-una straníckych lídrov značne prekvapila.

Najstarší Kimov syn Kim Čong-nam sa zrejme vyradil z hry o nástupníctvo škandálom, ktorý vyvolal jeho pokus dostať sa na falošný pas Dominikánskej republiky do japonského Disneylandu. Odhalili ho a tú hanbu mu otec nikdy neodpustil.

Prostredný syn Čong-čul zastával vysokú funkciu vo vládnej strane, je však údajne príliš mäkký. Rozhodnosť po otcovi a dedovi zdedil iba najmladší syn Kim Čong-un.

V apríli 2009 vymenovali Kim Čong-una do vplyvného Výboru národnej obrany, najvyššieho riadiaceho orgánu komunistickej Severnej Kórey, a v júni 2009 sa stal šéfom tajnej služby. Delegáti zjazdu vládnucej Kórejskej strany práce (KSP) potvrdili 28. septembra 2010 Kim Čong-ila vo funkcii svojho generálneho tajomníka. Pred začiatkom zjazdu získal jeho syn Kim Čong-un hodnosť generála.

Severokórejský diktátor Kim Čong-il zomrel 17. decembra 2011 na zlyhanie srdca. Syna zosnulého lídra v KĽDR nazvali "najvyšším vodcom" vládnucej strany, armády a ľudu krajiny. Tisíce Severokórejčanov sa zišli 3. januára 2012 na zasneženom centrálnom námestí v Pchjongjangu, aby novému najvyššiemu vodcovi krajiny Kim Čong-unovi vyjadrili podporu. Najvyšší predstavitelia krajiny, zhromaždení na balkóne vládnej budovy, vyzývali obyvateľstvo, aby sa zjednotilo pod vedením nového lídra.

Kim Čong-un nahradil 11. apríla 2012 vo funkcii straníckeho prvého tajomníka svojho zosnulého otca. Rozhodli o tom delegáti KSP, ktorí sa zišli na zjazde v metropole Pchjongjang.

Zjazd vládnucej komunistickej strany Severnej Kórey posilnil postavenie nového vodcu Kim Čong-una v mocenských štruktúrach krajiny. Delegáti zjazdu ho vymenovali do viacerých kľúčových politických funkcií. Kim Čong-ilov následník dostal titul prvého tajomníka strany, stal sa členom prezídia jej politického byra a predsedom ústredného vojenského výboru.

Severokórejská štátna televízia 25. júla 2012 po prvý raz oficiálne oznámila, že nový vodca Kim Čong-un sa oženil. Už predtým prebehli svetovými médiami správy o záhadnej žene, ktorá sa pri rôznych príležitostiach objavila po jeho boku.

Manželka severokórejského vodcu Kim Čong-una "súdružka Ri Sol-džu" sa údajne narodila v roku 1989. Pôsobila ako speváčka v severokórejskom národnom orchestri Unhasu. Za Kim Čong-una sa pravdepodobne vydala už v roku 2009, hoci severokórejské štátne médiá sobáš oficiálne potvrdili až v roku 2012.