Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Kišida v Kongrese upozornil na záväzky USA i vzostup Číny

Americký prezident Joe Biden (vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida počas štátnej večere v Bielom dome vo Washingtone 10. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Líder demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer Japonsko označil za blízkeho spojenca.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 11. apríla (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok zákonodarcov v americkom Kongrese vyzval, aby zvážili význam globálnych záväzkov v období napätia v indo-tichomorskom regióne. Upozornil aj na riziká spojené s vzostupom Číny, informuje TASR podľa agentúr AP a AFP.

Kišida v prejave pred oboma komorami Kongresu zdôraznil význam záväzku USA ku globálnej bezpečnosti a ubezpečil, že Japonsko je silným partnerom. Postoj Číny označil za bezpríkladný a za veľkú strategickú výzvu pre mier a stabilitu Japonska a medzinárodného spoločenstva.

Líder demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer Japonsko označil za blízkeho spojenca.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok v Bielom dome privíta Kišidu a filipínskeho prezidenta Ferdinanda Marcosa na prvom spoločnom summite s cieľom vyjadriť Filipínam podporu v spojitosti s napätou situáciou s Čínou.

V poslednom období došlo v spornej oblasti Juhočínskeho mora k opakovaným stretom medzi čínskymi a filipínskymi plavidlami.

Predstaviteľ americkej vlády pre média pripomenul, že prezident Macros je pod narastajúcim tlakom agresívnej taktiky Číny. "To, čo môžete pozorovať, je jasné potvrdenie podpory a odhodlania od prezidenta Bidena a premiéra Kišidu. Stojíme bok po boku s Marcosom," uviedol.

Očakáva sa, že krajiny na trojsummite vo Washingtone oznámia nové spoločné námorné cvičenia spoločne s Austráliou. Podobné manévre sa v oblasti Juhočínskeho mora uskutočnili aj počas uplynulého víkendu. Takisto majú oznámiť nové opatrenia v oblasti hospodárskej spolupráce.

Čína vo štvrtok vyjadrila nespokojnosť s niektorými výstupmi zo stredajšieho stretnutia Bidena s Kišidom. USA a Japonsko tam Peking údajne "očierňovali a napádali".

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta nároky iných štátov v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.