Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

KĽDR: Jadrová vojna na Kórejskom polostrove je neodvratná

KĽDR. Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pchjongjang tvrdí, že vysokí americkí predstavitelia vrátane riaditeľa CIA Mikea Pompea svojou rétorikou podporujú rozpútanie vojnového konfliktu na polostrove.

Soul 7. decembra (TASR) - Severokórejský režim vyhlásil, že jadrová vojna na Kórejskom polostrove je iba otázkou času. Uviedol to v noci nadnes hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí, ktorý zároveň ostro skritizoval rozsiahle spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey a USA.

Pchjongjang tvrdí, že vysokí americkí predstavitelia vrátane riaditeľa CIA Mikea Pompea svojou rétorikou podporujú rozpútanie vojnového konfliktu na polostrove. Pompeo v sobotu vyhlásil, že vodca KĽDR Kim Čong-un nemá dobrú predstavu o tom, aká neistá je jeho pozícia doma i medzinárodne.

"Rozsiahle cvičenia zamerané na jadrovú vojnu, ktoré opakovane vykonávajú Spojené štáty, vytvárajú na Kórejskom polostrove rizikovú situáciu. Množstvo agresívnych vojnových poznámok prichádzajúcich od vysokopostavených amerických politikov činí z vypuknutia vojny na Kórejskom polostrove preukázateľný fakt. Otázkou je len to, kedy k tomu dôjde," povedal hovorca rezortu diplomacie KĽDR, ktorého cituje agentúra AP.

"Neželáme si vojnu, ustupovať však nemienime. Ak USA zle odhadnú našu trpezlivosť a rozpútajú jadrovú vojnu, určite za to draho zaplatia. Sme pripravení použiť našu jadrovú silu, ktorú neustále zdokonaľujeme," varoval zmienený hovorca. Jeho vyjadrenie prišlo iba niekoľko hodín po tom, ako americký strategický bombardér B-1B v rámci demonštrácie vojenskej sily preletel nad územím Južnej Kórey.