Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

KĽDR sa nevzdá svojho jadrového programu

Na satelitnej snímke z 13. augusta 2002 je jadrové stredisko v Jongbjone. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok Pchjongjang požadoval ako podmienky pre obnovenie dialógu zrušenie sankcií OSN a ukončenie americko-juhokórejských vojenských manévrov.

Soul 20. apríla (TASR) - Severná Kórea dnes vyhlásila, že nebude nikdy súhlasiť s rozhovormi o denuklearizácii, ale bude otvorená rokovaniam o znížení počtu zbraní.

Pchjongjang uviedol, že sa nevzdá svojho jadrového programu, pokým nebude denuklearizovaný celý svet. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hlavný severokórejský denník Rodong Sinmun.

USA a Južná Kórea vyzývajú KĽDR na obnovenie šesťstranných rokovaní o jej jadrovom programe, aby sa uvoľnilo napätie na Kórejskom polostrove.

Vo štvrtok Pchjongjang požadoval ako podmienky pre obnovenie dialógu zrušenie sankcií OSN a ukončenie americko-juhokórejských vojenských manévrov. Soul a Washington to odmietli ako neakceptovateľné a "nelogické".

Napätie medzi Severnou a Južnou Kóreou sa v minulých týždňoch podstatne vystupňovalo. Sever sa zaprisahal, že zvýši výrobu materiálu na jadrové zbrane a vyhrážal sa preventívnym úderom proti Spojeným štátom, raketovými útokmi na americké základne v Tichom oceáne, vrátane ostrova Guam, ktorý patrí USA.

Vyhrážky nasledovali po tom, ako OSN uvalila nové sankcie na KĽDR po jej tretej skúške jadrovej zbrane vo februári.