Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Profil bývalého vodcu KĽDR Kim Čong-ila, otca Kim Čong-una

Kim Čong-il Foto: TASR

Kim Čong-il prevzal vládu od svojho otca Kim Ir-sena v roku 1994.

Pchjongjang 20. apríla (TASR) - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) je jedinou komunistickou krajinou, kde vládne od roku 1948 jedna politická dynastia: Kim Čong-il prevzal vládu od svojho otca Kim Ir-sena v roku 1994. Zomrel 17. decembra 2011 a vládu prevzal jeho syn a následník Kim Čong-un.

TASR prináša profil bývalého vodcu KĽDR Kim Čong-ila.

Mnohé stránky života severokórejského diktátora Kim Čong-ila boli zahalené tajomstvom. Napríklad sa presne nevie, kedy sa narodil - podľa sovietskych prameňov to bolo 16. februára 1941 vo vojenskom tábore Viatskoje neďaleko Chabarovska (mal rodné meno Jurij Irsenovič Kim); podľa prameňov severokórejských sa tak stalo 16. februára 1942 na hore Pektusan v tajnom tábore protijaponských povstalcov, vedených jeho otcom Kim Ir-senom.

Deň jeho narodenia je v krajine sviatkom známym pod menom Deň jasnej hviezdy. Komunistická krajiny ním podporuje kult osobnosti všetkých troch členov Kimovej vládnucej rodiny.

Kim Čong-il stál na čele KĽDR, jednej z posledných komunistických diktatúr, od roku 1994. Oficiálny názov jeho funkcie bol predseda Výboru pre národnú obranu. Bol takisto najvyšším vodcom ľudovej armády a generálnym tajomníkom Strany práce, ktorá v krajine vládne od roku 1948. V týchto funkciách nahradil zakladateľa KĽDR a "večného prezidenta", ktorým bol jeho otec Kim Ir-sen.

Informácie o súkromí severokórejského lídra pochádzali z intenzívnej propagandy, ktorá ho vykresľovala prakticky ako poloboha, "génia v literatúre, umení a umení vojny" a milovníka dobrého jedla a alkoholu.

Oficiálne bol titulovaný "veľký vodca" alebo "slnko ľudstva". Bol štyrikrát ženatý a mal štyri deti. K prvému manželstvu ho mal donútiť jeho otec, zatiaľ čo Kim Čong-il v tom čase tajne žil so svojou budúcou druhou manželkou.

Pripisuje sa mu zodpovednosť za smrť asi milióna Severokórejčanov na následky hladomoru, ako aj za bombový útok na členov juhokórejskej vlády v Rangúne v roku 1983 (17 mŕtvych) a haváriu lietadla spoločnosti Korean Airlines v roku 1987 (115 obetí).

Kim Čong-ila fascinoval film. V snahe vybudovať domáci filmový priemysel mal zosnovať únos juhokórejskej herečky a režiséra. Vo svojej osobnej knižnici mal 20.000 zahraničných filmov vrátane kompletnej série Jamesa Bonda.

Okolitý svet však väčšinou sledoval z okna svojho luxusného vlaku, ktorým čas od času cestoval aj do Číny. Miloval aj víno - vo vínnej pivnici mal viac ako 10.000 fliaš a obrovské zásoby koňaku.

V juhokórejských detských knihách zobrazovali Kima ako čerta s rohmi a tesákmi. Avšak tí, ktorí sa s ním stretli, boli údajne prekvapení jeho vážnym správaním a rozhľadenosťou.

V oficiálnej biografii Kim Čong-ila sa píše, že na základnej škole sa prejavil jeho revolučný duch tým, že viedol pochody na bojových poliach, kde kórejskí povstalci bojovali proti japonským okupantom. V období na strednej škole sa prezentoval ako továrenský robotník, ktorý vie opravovať nákladné autá a elektromotory. Na univerzite študoval diela veľkých komunistických mysliteľov a revolučnú teóriu.

Mladší brat Kim Čong-ila sa v roku 1947 záhadne utopil v bazéne.

Kim Čong-il podľa analytikov pravdepodobne strávil časť mladosti v Číne, kde získal vzdelanie a prežil tam v bezpečí kórejskú vojnu. Jeho veľká chvíľa prišla 15. júna 2000, keď hostil prvý summit lídrov oboch Kóreí a vtedajší juhokórejský prezident Kim Te-džung navštívil Pchjongjang.

Zahraničným návštevám zvykol zdôrazňovať, že posledným prianím jeho otca bolo vidieť Kórejský polostrov bez jadrových zbraní, a že pre tento cieľ chcel pracovať aj on sám. Trval však na tom, že najskôr sa Spojené štáty musia voči KĽDR začať správať s úctou.

Kim Čong-ila na Západe obviňovali z velikášstva, keď sa rozhodol pre konfrontáciu so superveľmocou USA. Rozbehol vlastný jadrový a raketový program, hoci jeho krajina bola ekonomicky na kolenách a veľká časť obyvateľstva trpela hladom alebo podvýživou.

Zahraničie si popudil vypustením rakiet dlhého doletu a vykonaním dvoch jadrových skúšok v rokoch 2006 a 2009. KĽDR sa opakovane vojenský vyhrážala svojmu susedovi Južnej Kórei.

Regionálni experti sú presvedčení, že Kim vyvolaním sporu ohľadne jadrového programu sledoval veľmi racionálnu stratégiu - veril, že Spojené štáty prinúti nielen k dialógu, ale aj k ďalším ústupkom.

Od jeho údajnej mŕtvice v roku 2008 sa dlho nevedelo, či má izolovanú KĽDR ešte pod kontrolou. Podľa pozorovateľov však svoju moc ukázal v septembri 2010, keď svojho najmladšieho syna Kim Čong-una vymenoval za štvorhviezdičkového generála a presadil ho do rozšíreného vedenia vládnucej štátostrany. Prakticky ho tým určil za svojho nástupcu.

Kim Čong-il zomrel 17. decembra 2011 na zlyhanie srdca. Pri pri príležitosti jeho nedožitých 70. narodenín vo februári 2012 ho symbolicky povýšili na generalissima.

Po Kim Čong-ilovej smrti prevzal vládu v Severnej Kórei jeho najmladší syn Kim Čong-un. Stal sa tak v poradí tretím členom kimovskej "dynastie", vládnucej v KĽDR od jej vzniku v roku 1948.