Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

KĽDR potvrdila, že Čang Song-tchek bol zbavený všetkých funkcií

Na archívnej snímke z 14. augusta 2012 je generál Čang Song-tchek, ktorého odvolali z funkcie podpredsedu Národnej obrannej komisie KĽDR, na čele ktorej stojí samotný vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Generál Čang Song-tchek, považovaný za sivú eminenciu komunistického režimu, prišiel predovšetkým o funkciu podpredsedu Národnej obrannej komisie KĽDR, na čele ktorej stojí samotný vodca Kim Čong-un.

Soul 9. decembra (TASR) - Severná Kórea dnes potvrdila, že generál Čang Song-tchek, ktorý bol až doteraz považovaný za druhého najmocnejšieho muža v krajine, prišiel o všetky funkcie v štáte. Informovali o tom agentúry Reuters a Sinchua.

Severokórejská agentúra KCNA uviedla, že dôvodom, prečo Čang upadol do nemilosti, boli podľa rozhodnutia politbyra Strany pracujúcich "trestné činy".

"Čang a jeho stúpenci sa dopustili trestných činov, z ktorých sa zastavuje rozum, a spôsobili obrovskú škodu našej strane a revolúcii," uvádza sa vo vyhlásení politbyra, ktoré sprostredkovala agentúra KCNA.

Generál Čang Song-tchek, považovaný za sivú eminenciu komunistického režimu, prišiel predovšetkým o funkciu podpredsedu Národnej obrannej komisie KĽDR, na čele ktorej stojí samotný vodca Kim Čong-un.

Agentúra Associated Press citovala severokórejské štátne médiá, podľa ktorých si Čang zapríčinil svoje odvolanie tým, že zneužíval moc, bol zapletený do korupcie, udržiaval nepatričné vzťahy so ženami, užíval drogy a počas liečby v zahraničí navštevoval kasína.

O odvolaní Čanga informovali už 3. decembra predstavitelia juhokórejskej Národnej spravodajskej služby (NIS) na neverejnom zasadnutí parlamentu v Soule. Služba dospela k tomuto záveru po verejnej poprave dvoch Čangových najbližších spolupracovníkov, od ktorej sa generál neobjavil na verejnosti.

Čang Song-tchek je strýkom vodcu a manželom sestry bývalého vodcu KĽDR Kim Čong-ila. Zohral kľúčovú úlohu v období Kim Čong-ilovej choroby a jeho úmrtia a pri následnom nástupe jeho syna Kim Čong-una.